Испанка и хърватин получиха призовете за най-добри биологични фермери в ЕС

У нас празникът на биологичното земеделие бе отбелязан в с. Мало Бучино

Днес Европейският съюз чества за втора година международния ден на биологичното земеделие. У нас този ден също бе отбелязан със среща при биологичната мандра на „Хармоника“ в село Мало Бучино, организирана от фондация „Биоселена“ и Българска асоциация Биопродукти. Обезсърчени от прекалената бюрокрация и силно санкциониращия режим, пионерите на биологичното земеделие у нас заявиха, че площите с биологична продукция намаляват въпреки заложената в стратегия „От фермата до трапезата“ цел до 2030 г. те да достигнат 30% от използваните земеделски земи.

В Европейската комисия празникът премина вълнуващо, тъй като бяха раздадени 8 награди, свързани с биологичното производство, търговията, кулинарията и с усилията на европейски региони и градове да вплетат в ежедневието зелената идея на ЕС, съобщи agriculture.ec.europa.eu.

Испанка и хърватин получиха непаричните призове за биологични фермери на ЕС.

Над 200 кандидати от 26 държави от ЕС участваха в състезанието. Заявленията можеха да се подават от 25 март до 8 юни 2022 г. Журито за наградите беше съставено от представители на Комисията, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe, както и представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Бяха връчени осем награди:

  • Назарет Матеос Алварес

    Назарет Матеос Алварес

    Най-добра жена фермер на г-жа Назарет Матеос Алварес в Испания. Г-жа Матеос Алварес управлява завод за производство на органични гъби в северна Испания. Тя разработи уникален метод за култивиране, който максимизира качеството на продукта, като същевременно минимизира вложените количества и драстично намалява потреблението на вода.

  • Давид Пеич

    Давид Пеич

    Най-добър мъж органичен фермер на г-н David Pejić в Хърватия. Г-н Пеич управлява най-старата органична ферма близо до Загреб, в Хърватия, отглеждаща над 60 различни култури. Фермата се занимава с образование, обучение и консултантски дейности с пекарна и ресторант на място.

  • Най-добрият органичен регион за Occitanie във Франция. Органиката е приоритет за развитието на Occitanie, в южната част на Франция. В момента 19% от цялата земеделска земя е под биологично земеделие, включващо 608 285 хектара и 13 265 ферми. Целта е до 2030 г. 30% от всички земеделски земи да бъдат заети с биологично земеделие. Възприет е цялостен подход, включващ приобщаващо регионално управление и пълната верига на стойността от производството до потреблението.
  • Най-добрият органичен град за Seeham в Австрия. Този град, разположен в северозападната част на Австрия, е член на „ Мрежата на органичните градове в Европа “. Обществените столове в града, детските градини и училищата готвят и сервират 100% био храни. Съществува и интензивно сътрудничество с туристически инфраструктури, внасяйки органични продукти в гастрономията и хотелите.
  • Най-добрият органичен био-район на Associazione Bio-Distretto Cilento в Италия. Био-районът Чиленто инвестира в устойчиво и местно производство на храна, като свързва с него и туристически инициативи като био-плажове и био-пътеки. Това благоприятства създаването на работни места, социалното сближаване и съживяването на района.
  • Най-доброто органично МСП за The Goodvenience.bio в Германия. Със своите десет служители това предприятие произвежда ръчно изработени и органични бульони, супи, сосове, подправки и масла. Той поставя силен акцент върху устойчивото, кръгово и иновативно производство и популяризиране на здравословни диети чрез блог с рецепти и видеоклипове за готвене.
  • Най-добрият органичен търговец на дребно в La ferme à l’arbre de Liège в Белгия. Този малък супермаркет, разположен във ферма, продава органични продукти като месо и брашно от целия регион от 1978 г. Със силен фокус върху устойчивото и кръгово производство, компанията също така използва зелена енергия, избягва опаковането и ограничава транспортните емисии, като се съсредоточава относно местните поръчки.
  • Най-добрият органичен ресторант на Lilla Bjers в Швеция. Разположен на остров Готланд в Балтийско море, Lilla Bjers е органична ферма и ресторант, работещи по концепцията „от семена до чиния“. 300 различни култури се отглеждат във ферма, която запазва биоразнообразието и не съдържа изкопаеми горива. Ресторантът се превърна в център за обучение на млади биофермери и готвачи.

Днес земеделският комисар Януш Войчеховски, който също участваше в празника, съобщи, че най-малко 30% от бюджета на „Хоризонт Европа“ за действия в областта на земеделието, горското стопанство и селските райони ще бъдат посветени на теми, свързани с биологичния сектор.

„Комисията ще продължи да настоява за силни инструменти, стимули и инвестиции в подкрепа на органичните продукти във всички национални стратегически планове“, каза той.

Leave a Comment