Референдум против „фабричните ферми“ в Швейцария завърши в полза на животновъдите

Гражданите показаха, че се доверяват на производителите на мляко и месо

IMG_20210806_175555002Противниците на животновъдството в Швейцария се провалиха на своя референдум за масово преструктуриране на сектора, така че да остане далеч от класическото животновъдство.

В Швейцария инициатива против фабрично отглеждане призовава за прекратяване на промишленото животновъдство. В бъдеще достойнството на животните трябва да бъде заложено в конституцията и всички животни в Швейцария трябва да се отглеждат в съответствие с указанията на Bio Suisse, например по отношение на размера на групите животни в обор.

Но швейцарският електорат сега даде изненадващо ясен отпор на тези планове, пише Neue Zürcher Zeitung. Само кантонът Базел-Щат каза „да“ на инициативата на защитниците на животните. Така референдумът се представи по-лошо, отколкото се очакваше въз основа на проучвания.

Според изданието категоричният резултат в урните е поредната голяма победа за Швейцарския съюз на фермерите.

Още миналата година той успя да предотврати двете селскостопански инициативи – за питейната вода и за пестицидите. Сега той е парирал следващата атака от ляво-зеления лагер. Почти всяка ферма имаше плакати, предупреждаващи за негативните последици от инициативата.

От асоциацията подчертават, че животните в швейцарските ферми се чувстват добре. Следователно инициативата не е необходима. Според вестника тази аргументация е имала ефект. Референдумът беше отхвърлен, особено в селските, консервативни региони. Във Вале 76% са против инициативата, в Юра 72%, а в кантоните Швиц и Ури 75%. Затова фермерите виждат референдума като голям знак за доверието на населението в селското стопанство.

Leave a Comment