При наводненията в Карловско и Трилистник са засегнати близо 4500 дка земеделски земи

За 400 домакинства Българският червен кръст ще предостави по 800 лева
Снимка на Людмил Работов

Снимка на Людмил Работов

При наводненията в началото на септември, които засегнала села и землища в община Карлово и с. Трилистник в община „Марица“ са засегнати над 4 470 дка земеделска земя, а също и животни.

Заявления за компенсации са подали 71 стопани на обработваеми земи и още 7 животновъди. Това съобщи днес в Пловдив служебният земеделски министър Явор Гечев.

Над 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията жители на селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово в община Карлово, информира Ясен Сливенски – директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст.

Най-засегнатите домакинства са около 400 и те ще имат възможност за финансово подпомагане, като то ще е 420 швейцарски франка /малко над 800 лева/, обясни Сливенски, цитиран от БНР.

Той добави, че ще бъдат предоставени и средства за почистване, дезинфекция и всичко, което е необходимо за лични предпазни средства, като тази помощ ще засегне около 4000 души. Пострадалите няма да има нужда да кандидатстват, защото вече има изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и община Карлово.

До две седмици средствата ще бъдат предоставени на БЧК. Преди зимата нуждаещите се ще получат помощите, заяви Сливенски.

 

Leave a Comment