Оранжериите в Алмерия не ги боли от цените на газа! Стартират производство на зимни домати

Очаква се производството от 4,5 милиона тона домати, краставици и пипер да задоволи на 60% европейското потребление
Оранжериите на Алмерия

Оранжериите на Алмерия

С началото на есента слънчевите оранжерии в югоизточна Испания, разположени в провинциите Алмерия и Гранада, приключват летните доставки и се подготвят, за да доставят зеленчуци на европейците през по-студените месеци, когато континенталното производство става по-трудно поради ниските температури.

Български оранжеристи при чудото на Европа: Море от оранжерии върху пустинята на Андалусия

Тази година се очаква високата цена на газа и електричеството да играе в полза на испанските слънчеви оранжерии.

„Нашите европейски съседи се нуждаят от изкопаеми горива, за да симулират условия, подобни на условията в нашата област, за да отглеждат растенията си. В резултат на увеличението на цените на енергията много фермери в Централна и Северна Европа ще трябва да завършат производството си, преди времето да се влоши, “ заявяват от консорциум Cute Solar, пише специализираното издание hortidaily.com.

Междувременно добрият климат на Алмерия и крайбрежието на Гранада, които се къпят от 3300 часа слънчева светлина годишно, прави възможно културите да растат, без да разчитат на външни източници на енергия.

В тази кампания обработваемата площ ще възлиза на около 35 000 хектара, което е подобно на миналия сезон. Според консорциум Cute Solar площите, използвани за отглеждане на домати, краставици и чушки, се очаква да се увеличат съответно с 14%, 5% и 2%. От друга страна площите, заети с тиквички, ще намалеят с 15%, а площите с патладжани ще намалеят с 10%.

Въпреки това секторът очаква да произведе около 4,5 милиона тона продукти, обем, подобен на постигнатия през предходните пазарни години и достатъчен за снабдяването на 50% от вътрешния пазар и 60% от европейските пазари през зимните месеци.

74% от основните продукти от плодове и зеленчуци, отглеждани в слънчевите оранжерии на Южна Испания, се отглеждат с помощта на техники за биологичен контрол, с 2% повече в сравнение с последната кампания.

Използването на спомагателна фауна за борба с неприятелите по чушките ще достигне 99% през този сезон, изпреварвайки останалите продукти. По-конкретно, тази техника се използва в 79% от площите, използвани за отглеждане на патладжани, в повече от 80% от площите, предназначени за краставици, в 70% от площите за домати и в 25% от площите, използвани за отглеждане тиквички.

Тази техника отказва използването на продукти за растителна защита по много важен начин, като ги заменя, когато е възможно, с естествени регулаторни механизми и екологични ресурси. Резултатът е, че растенията растат по-енергично, плодовете са по-вкусни, работната среда е по-здравословна за хората, а производството допринася за по-устойчива среда.

 

Leave a Comment