Синджента представи богато портфолио от семена и растителна защита за новия сезон на зеленчуците

Мирослав Ангелов

Мирослав Ангелов

Най-голям процент – 41, от потребителите търсят плодове и зеленчуци

41 процента от населението в света предпочита и търси сред храните плодове и зеленчуци. На месото се падат 17%, на зърнените храни 13%, на млечните 9 на сто, на растителните масла 3%.

Това проучване на потребителските нагласи представи на семинар за зеленчукопроизводителите в Пазарджик Мирослав Ангелов,  Маркетинг мениджър зеленчукови семена в Синджента в България.

Тенденцията за увеличаващото се потребление на зеленчуци и плодове следва желанието на хората да консумират здравословна храна. Потребителите изискват зеленчуците да са натурално и местно производство, което би съкратило пътя от полето до трапезата и би пощадило природата от вредните емисии при транспортирането.

Мирослав Ангелов посочи и друга, бързо растяща глобална тенденция – веганството. В България също има вегани и техният брой у нас, както и по света, ще продължи да се увеличава.

Очаква се в периода 2020-2030 г. глобалната индустрия на зеленчуци и плодове да вдигне оборотите си 5 пъти до 162 млрд. долара.

Зеленчукови семена на Синджента. Какво ново?
Производители на семинара

Производители на семинара

Домати

Интересът към детерминантните (безколови) хибриди расте всяка година и ние регистрираме това по продажбите на семената, съобщи Пенчо Паунов, търговски и технически представител зеленчукови семена за Южна България. От декар площ при оптимална гъстота от 1100 растения добивите са средно между 7 и 9 тона, годни за продажба.

Розовият домат Малдуо F1 е подходящ за по-ранно производство. Много толерантен е на стрес от ниски температури и проявява най-нисък процент на симптоматика на „котешко лице“. Не дава признаци на калциев дефицит.

Разликата между Малдуо и Манекро: Малдуо притежава по-широк набор от устойчивости –не боледува от бронзовост и има средна толерантност на нематода. Доматите от хибрида Манекро са с по-едър размер – 280-350 грама.

Розовият Пинк-а-лишъс F1 е по-нова генерация безколов домат за открито производство, с по-широк спектър от устойчивости. Характерно за него е, че дава високи добиви както на богата тежка почва, така и на песъчлива.

Краставици

Устойчивостта на вредители и времето за разсаждане са най-важни при избора на хибридите. Не бива летни краставици като Бомбър F1 да се засаждат през зимата, защото растенията се мъчат заради късия ден и слабата фотосинтеза. Времето за засаждане на летни краставици е в края на февруари – началото на март.

Бомбър е сред най-отглежданите краставици на Синджента, защото е толерантен на зелената краставична мозайка (CGMMV), освен това  в момента семената на този хибрид са най-евтини спрямо другите хибриди, устойчиви на тази мозайка. Бомбър е устойчив още на обикновена мозайка, жълтеница, краста и други. Оранжерийният производител Цветан Йорданов в Мездра, който отглежда този хибрид върху 30 дка, сподели в излъчено видео, че търговците са впечатлени от еднаквия размер на плодовете – около 30 см, а той – от високия добив.

Дини

Безсеменните дини са хит, но са по-трудни за отглеждане. Не са лесни и за присаждане, тъй като има разлика във геометричната форма на стеблата на подложката и на динята. Хубавото на безсеменните дини е, че имат постоянна цена и нарастващо търсене. Производителите в България са по-малко от 5.

Присаждането е бъдещето на българските зеленчуци, защото по света вече отглеждат домати, патладжани, пипери, краставици, дини, пъпеши и други зеленчуци върху присадки. Причината е във все по-големия брой на почвени патогени.

Тиквички

Корделия F1 e подходяща за отглеждане през  пролетта и есента като е с висока устойчивост към брашнеста мана и три вирусни заболявания.

Зеле

Ранните хибриди Лауда F1 и Кевин F1 не бива да се разсаждат през ноември, декември или януари. Те са с къса вегетация, но въпреки това тяхното време за разсаждане е февруари, за да се избегнат проблеми с напукване и изцъфтяване

Новият хибрид Елдорет F1 ще замени напълно добре познатия Сармалин F1. Вкусовите му качества са много добри. Това е най-нежното зеле на пазара. Хибридът Есказу F1 дава малко по-висок добив, поради по-тежките глави. Тук въпросът пред производителите е дали да заложат на добив, или на качество.

Карфиолът не е много подходящ за отглеждане в България, защото вегетацията му е дълга и времето за прибиране е късно. Най-стабилен при спазване на обявения срок за вегетация е Алмагро F1.

Салати

Има нова салата тип Батавия, която ще бъде включена в каталога за 2023 г. Казва се Канариоле и е подобна на познатия хибрид Виньоле. Има по-голяма розетка – над 40 см, и расте по-бързо.

Салатите Айсберг продължават да са интересна култура, но рандеманът им е по-малък в сравнение с Батавия. Айс Мюзик е най-толерантен на жеги и има най-дълъг период на издържливост на полето преди да стрелкува. Това е сортът за лятно производство.

Сортът Продиджио е мултилийв салата. Листото тръгва върху стабилна основа, но още на първите 10 см от него излизат множество разклонения, които стават самостоятелни листа.

Спанак

При спанака най-подходящ за пролетно-есенно производство е Ел Гига F1. Той е и най-добивният.

Сладка царевица

При сладката царевица има ново предложение – Хайглоу F1. Тя е подходяща за оранжерийно производство, защото е ниска, растението е високо около 200 см. Зърното е едро и много вкусно. Вегетацията е кратка. Ако се отглежда царевица в оранжерия, задължително трябва производителят да има готовност да засенчи. Дори и през април радиацията може да мине 750 вата, което предизвиква прегаряне на тичинковия прашец. Резултатът е, че върховата част на кочана остава без зърна.

Хибридът GSS3951 e забележителен с това, че притежава толерантност на вируса на вджуджаването (MDMV). Освен това над кочана има към 7 см шума, която добре го завива и забавя проникването на гъсеницата на нощенката.

Продукти за растителна защита и уникалният Минекто Алфа

Експертите на Синджента Андрей Илиев и Петър Милчев представиха на семинара някои от най-ефективните фунгициди и инсектициди.

Срещу гъбни болести

Андрей Илиев говори за болестите по зеленчуци

Андрей Илиев говори за болестите по зеленчуци

Ортива топ е двукомпонентен фунгицид със защита и лечебно действие. Действа срещу, брашнести мани, алтернария, аскохитози и видове напетнявания. Прилага се при краставици, домати, картофи, лук, листни зеленчуци. Карантинният му срок е 3 дни, дозата 100 мл на декар.

Цидели  Топ е експертът в тиквовите култури – краставици, дини, пъпеши, тиквички. Справя се с 5 икономически важни болести – брашнеста мана, алтернария, антракноза, черно стъблено гниене (дидимела) и краста.

Ридомил Голд Р притежава  системно и контактно  действие. Действа продължително и се абсорбира от растителните тъкани за по-малко от 1 час.

Кариал Стар осигурява абсолютен контрол на алтернария и картофена мана в картофи и домати. Защитава растенията в продължение на 14 дни. Прилага се в момента на „събиране“ на редовете при картофите и периода на беритба при доматите. Карантинният срок е само 3 дни. Дозата е 60 мл/дка. Третирането с него може да е до два пъти последователно, но не и не повече от три приложения на сезон.

Суич е еталон за борба със сивото гниене с две активни вещества. Едното прониква в тъканите, другото остава на повърхността. Има системно действие. Това осигурява атака на патогените във всяка фаза на тяхното развитие. Атакува гъби и от други семейства, причиняващи  гниене. Освен всичко друго продуктът е с газова фаза. Дозата е 100 грама на декар.

Геокс е на пазара от пролетта на 2022 г. Осигурява превенция на сиво гниене и други видове гниенета при зеленчуци и овощни култури. Активното вещество се свързва много добре с листната повърхност. Има устойчивост на отмиване и продължително действие. Карантинният срок е 3 дни. Геокс е гранулиран и бързо разтворим. Дозите в зеленчукови култури 30-40 грама.

Срещу бактериални болести

Копрантол Дуо действа срещу бактериални и гъбни болести. Той е меден продукт. За разлика от другите медни, гранулирани фунгициди при него има комбинация от две медни  вещества. Едното вещество осигурява бързият, първоначален ефект, а другото медно вещество осигурява по-дългото последействие. Има много добра прилепимост към листната повърхност. Регистриран е в тиквови култури, краставици, дини, пъпеши, домати, марули, лук, чесън.

Таегро е нов продукт, бъдещето му принадлежи. Той е с биологична насоченост. Има натурален  произход, като е създаден чрез екстракция от почвени бактерии. Таегро трябва да се използва превантивно, той предпазва, но не лекува. В зеленчукови и овощни култури, в това число и лозя, продуктът контролира мани, брашнеста мана, алтернария, бактериални болести. Таегро може да се комбинира с Копрантол Дуо (фунгицид на база мед) и с Тиовит Джет (фунгицид на база сяра). Трябва да се пръска с възможно най-голям обем работен разтвор, за да покрие добре листната повърхност. Бързо се намножава, заема листната повърхност и активно конкурира болестотворните организми. Отделя метаболити и те способстват растението да образува салицилова киселина. Това увеличава имунния му отговор.

Срещу неприятели

Афинто е листен системен инсектицид срещу листни въшки. Дозите са между 10 до 20 грама.  Активното вещество е уникално и единствено в химичната група към която принадлежи. Започва да действа до 1-2 часа след приложението – въшките спират да се хранят от растението.

Минекто Алфа е единственият продукт на пазара с инсектициден и антивирусен ефект. Срещу трипс може да се приложи почвено в доза 100 мл/дка през капково напояване. Употребява се 12-14 дни след разсаждане. Действа срещу Тута абсолюта, трипс, белокрилка и нощенка. Продуктът е уникален, с две активни вещества, които не се срещат при други продукти на пазара. За да има ефект, не се прилага безразборно, а в технология. Абсорбира се от корена и от листата. Придвижва се ефективно в двете посоки – нагоре и надолу по растението. Редуцира разпространението на брозновостта (TSWV) и Жълтото листно завиване (TYLCV). При навременно приложение Минекто Алфа проявява висока ефикасност срещу целевите неприятели до 50 дни.

Почвената доза на продукта е 100 мл/дка, листната 125 мл. За пипера е регистриран само за почвено приложение.

Амплиго е комбинация от две активни вещества. 30-40 мл е дозата на приложение. Оптимален период на третиране – начало на летеж на Тута абсолюта. Контролира гризещи и смучещи неприятели. Карантината е от 3 до 14 дни.

Афърм е ефикасен срещу Тута абсолюта. Той действа и на 4-те фази от развитието на пеперудата. Най-добрият момент на приложение е фаза “черна главичка“ яйцата. Афърм е отлично решение срещу неприятелите по време на беритба поради краткия си карантинен срок от 3 дни.

Евур е много специфичен пиретроид, който за момента има регистрация само за краставици. Очаква се до края на годината да бъде разрешен при повечето овощни и зеленчукови култури. Евур щади пчелите и ще се ползва дълги години в ЕС.

Leave a Comment