Гергана Червенкова 2 – млад мъж в ареста по искане на САЩ

Близките на задържания без повдигнато обвинение Ваньо Минков твърдят, че той никога не е ходил в Америка и няма бизнес свързан щатите
българин задържан по искане на САШ

Ваньо Минков е вече два месеца в ареста без повдигнато обвинение

Случай, който може да се нарече „Гергана Червенкова 2“ разбуни духовете. Този път става въпрос за млад мъж на име Ваньо Минков, която е бил арестуван у нас на 31 май. Задържането му е по искане на американските служби, но вече два месеца срещу Минков няма повдигнато обвинение, разказва Offnews.bg. Грози го екстрадиране в САЩ.

Спецполицаи от Противодействие на организираната престъпност нахлули в дома на Ваньо Минков на 31 май направили обиск без да дават обяснение. По същото време имало обиск и в дома на майката на Минков. Там, в отговор на въпросите на жената какво търсят, полицаите казали, че действат по поръчка на САЩ.

Ваньо Минков е отведен и задържан в ареста същия ден. Там той посрещнал рождения си ден, далеч от близки и роднини, без да е наясно в какво е обвинен.

Случаят с Минков копира този с Гергана Червенкова. Твърди се, че той е евентуалният извършител на предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол като ключова фигура в поредица от престъпления, засягащи националната сигурност на САЩ. Минков е заподозрян за извършването на незаконни преводи на пари, в заговор за извършване на данъчни измами и в предполагаеми кражби на лични данни и хакерство. Близките на задържания твърдят, че той никога не е ходил в САЩ, не е работил във фирма, която има нещо общо със САЩ, няма и колеги, които са имали бизнес отвъд Океана. Ваньо е имал собствен бизнес, който скоро продал. 

Роднините на дадържания мъж вече са разговаряли с американски адвокат, който ги е питал дали българинът има намерение да преговаря с американските власти – тоест, да признае вина, срещу облекчаване на наказанието, което  го грози. В случая Ваньо го застрашават 30 години затвор. 

Брат ми не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически, и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение. Бих искала да си го представите- няма доказано престъпление, няма сигурност, която сочи, че този човек е лицето, което те търсят, има само предположения. Няма никакви престъпления в България. Няма доказателства при неочакваният обиск и арест. Има само предположения, които всеки компютърен специалист може да разбие, даже и аматьор, който се занимава повече с компютри”, пише във Фейсбук групата сестрата на задържания.

 

Leave a Comment