Катастрофа в „Напоителни системи“, 15 000 тона тръби продадени за скрап

Дружеството е източвано, за да се приватизира евтино, считат експерти. Ще има прокурорско разследване.

тръби за напояване„Напоителни системи“ са били разграбвани целенасочено, тенденциозно и организирано. Извършеното с държавната фирма е национално предателство. С тези думи зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов обобщи резултатите от проверката на Инспектората към МЗХ, описани в междинен доклад. Според доклада 15 000 тона тръби са били извадени и продадени за скрап. Специалистите твърдят, че поне половината от тръбите са били годни за ползване още 20 години, съобщава в днешния си брой в. „Преса“.

За изваждането на тръбите не е била обявена обществена поръчка. Вместо това е била наета техника от други

Бюрхан Абазов

Бюрхан Абазов нарича стореното във фирмата „национално предателство“

фирми, въпреки че дружеството не разполагало с хора, които умеят да работят с машините. Според заключението на инспектората на министерството, наемането било само формално.

Нарязаната стомана била обявена на продажба на стоковата борса като скрап. Продавачът обаче – „Напоителни системи“, не бил обявил начална цена. Така 15-те хиляди тона тръби били продадени за 250 лева за тон, при актуална пазарна цена към момента – 450-500 лева. От сделката държавната фирма получила 4 милиона лева, от които платила 1.5 милиона на частните дружества, които предоставили техниката.

Според наблюдатели крайната цел на цялата операция била „Напоителни системи“ да се източи и да се продаде на безценица. Дружеството има два кредита за общо 13 милиона лева, но също така разполага със сериозни активи – открити напоителни канали, помпени станции, материална база.

Бюрхан Абазов предполага, че министерството ще поиска прокурорска проверка след като приключи цялостното проучване на направените золуми във фирмата. Прокурорите ще разследват бившия зедемедлски министър Мирослав Найденов, както и бившите директори на „Напоителни системи“ Георги Харизанов и Стайко Ганчев, както и служители на дирекцията „Управление на собствеността и държавно участие“ в аграрното министерство.

Мирослав Найденов заявява пред „Преса“, че няма образувана срещу него прокурорска проверка, а и той лично е спокоен за предстоявощо разследване, тъй като „Напоителни системи“ е търговско дружество, което взима самостоятелни решение без да се налага те да бъдат утвърдени от министъра. „Аз отговарям само за назначенията в борда на фирмата4, казва бившият министър.

Leave a Comment