Европол разкри престъпна мрежа в Испания за продажба на месо от негодни коне

дървен конЕвропейските полицейски сили затвориха стабилната врата на престъпна мрежа, която направи милиони чрез отглеждане и продажба на незаконно конско месо в целия ЕС, съобщи правоприлагащата агенция на блока Европол в четвъртък, 1 декември.

Измамници от Испания са купували негодни за човешка консумация коне на ниски цени, малтретирали са ги и са ги клали в тайна фабрика в района на Валенсия. Оттам са ги изнасяли с фалшиви документи в Испания, Италия, Германия и Белгия, създавайки сериозни рискове за здравето на потребителите, цитира „Политико“.

„Престъпната мрежа превърна мръсотията в диаманти: от коне, които бяха отписани и струващи само 100 евро всеки, генерираха незаконни печалби от около 1,5 милиона евро“, се казва в изявление на Европол . Говорител на Европол каза, че това е само прогноза и цифрата може да е по-висока.

Конспирацията напомня на скандала с конското месо, който удари Европа през 2013 и 2014 г., когато беше установено, че продукти като телешки бургери, продавани в целия континент, съдържат недекларирано конско месо.

Европол качи видео , показващо ужасяващи изображения на парчета коне, открити в кофи по време на акция на испанската полиция, в операция, наречена “ Юкатан „. В сложната схема участвали ветеринари, превозвачи и продавачи, които си затваряли очите за произхода на конете.

Европол арестува 35 души и разследва шест компании в сътрудничество с испанската Guardia Civil и белгийската федерална полиция.

Испанската полиция конфискува над половин тон конско месо и освободи 80 заразени коне, когато нахлуха в специално построената фабрика.

Leave a Comment