Ако искате рози от резници, сега е момента

розов храстАко искате да си отгледате роза от резник, точно сега е времето да се заемете с това. Като начало ви трябват резници. Добре е да ги отрежете сутрин, когато е прохладно. Дължината им трябва да е 10-12 см., а отрезите да са направени под 45 градуса. Изберете млади резници и бързо ги пренесете до мястото, където смятате да ги вкорените.Осигурете си влажни кърпи, с които да ги увиете, ако разстоянието е по-дълго. Мастото, където ще се опитате да вкорените резниците трябва да е светло, но не и директно огряно от слънцето.

Резниците се засаждат в предварително подготвена смес от торф и чист, промит пясък, които се навлажняват обилно. Дълбочината, на която се вкореняват е около 1 см.

След като бучните резниците, е добре да ги похлупите с с изрязана туба от 10 литра минерална вода, за да се запази влагата. В прекалено топли дни тубата може да се маха, за да не стане свръхгорещо под нея, а вечерта да се поставя обратно. Влагата трябва да се поддържа, а също така добре се отразява на растенията ако се пулвелизират с вода поне веднъж седмично.

Ако забележите, че някои резници променят покафеняват и почерняват, веднага ги подменете с нови до десетия ден от вкореняването.

Този вегетативен начин на размножаване на розите е много бърз и лесно усвоим. Наследствените качества се предават изцяло.

Някои ценни правила

цъфнала роза– Когато избирате място за трайното засаждане на розите в градината ви, имайте предвид, че те се нуждаят минимум от 6 часа слънчева светлина на ден. 

– Ако попадне вода по листата на розите, растението може да заболее. Затова винаги поливайте розите в корените. Почвата не бива да подгизва. По-добре да полеете обилно веднъж в седмицата, отколкото начесто по малко. Ако преполеете вашите рози, те ще изсъхнат. Поливайте рано сутрин или привечер. 

– Веднага след като земята се поотпусне през пролетта, обърнете пръстта на 25-30 см дълбочина. За да направите почвата рохкава, добавете торфен мъх, изгнили листа и едър пясък. Почвата трябва да бъде обработена поне месец преди засаждането на розите. 

–  За да бъдат здрави вашите рози, е необходимо често да ги почиствате от увехналите листа и венчелистчета и от листата с тъмни петна. За да премахнете тъмните петна, разтворете 1 супена лъжица готварска сода и 1 супена лъжица течен сапун в 4 – 5 литра вода и  напръскайте листата с получената смес. 

– Не подрязвайте храста през есента. За да насърчите растежа, винаги отрязвайте издънките над разклонението, от което излизат пъпките.

 

1 Comment

  1. lusi vasileva каза:

    Моят опит за вкореняване на роза през есента с поставен отгоре стъклен буркан за зимата не е монго добър.Много ниска успеваемост.Кога да облагородя шипка с калем от роза и как става това.Кои са най-добрите торове за рози.

Leave a Comment