Две търговски вериги се отвориха за наша продукция

плодове и зеленчуци във веригаДве търговски вериги активно изкупуват български плодове и зеленчуци. С активната подкрепа на министерството на земеделието и храните, фермерите преговарят и с останалите, за да допучат достъп до бързооборотните щандове на хипермаркетите, съобщи ТВ7.

Още в първите седмици на управлението си, аграрният министър проф. Димитър Греков съобщи, че ведомството ще започне преговори с големите търговци, за да се увеличи количеството българска продукция в магазините им. В момента тя е около 10%. Амбицията на министерството е да се отворят по-широко вратите на хипермаркетите за нашите фермери и тя да стане 70% .

Една от големите търговски вериги подкрепя производителите и като рекламира специално българските стоки в магазините си.

Проблемът на малките стопанства е, че големите вериги изискват много по-големи количества и съответни гаранции за качество на продукцията. Това може да се преодолее, ако производителите се обединят в името на икономическата изгода.

Главният проблем според земеделците е, че българските производители получават няколко пъти по-ниски субсидии в сравнение с европейските си колеги. От Асоциацията на земеделските производители в България настояват държавата да отделя около 100 млн. лв. годишно за подпомагане на производството на плодове и зеленчуци.

Leave a Comment