Днес е Преображение Господне, гроздето се благославя

великотърновски манастир Преображение

Великотърновският манастир Преображение Господне

Днес е Преображение Господне, един от 12-те големи празници на православието. Според народните традиции на този ден се бере първото грозде, благославя се в църквата и се раздава. В литургията на българските православни храмове се прибавя молитвеното песнопение „Освещаване на гроздето“. От него ще стане виното, което символизира кръвта на Божия син.  

Според народните вярвания на Преображение се обръща времето. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане и лятото се пречупва – времето напомня вече за есента.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата. Само праведният може да я види и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Празникът Преображение Господне идва от Новия завет, който разказва, че Иисус Христос отвел учениците си Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него „ново царство“. Там, след вглъбена молитва Исус се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син. Когато посмели отново да отворят очи, Христовите ученици го видели в обикновения му човешки облик.

Днес е храмовият празник на манастира „Св. Преображение Господне“ край Велико Търново.

 

Leave a Comment