Ветото на президентът ще забави и земеделските субсидии

Финансово министерство изброи 8 причини Росен Плевнелиев да се откаже от намерението си
земеделски бунт

Земеделските бунтове най-силно плашат властта

Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в бюджета, държавата няма да може да направи предвидените плащания към хората с увреждания, социално слабите, бизнеса, а също и към земеделските производители през февруари догодина. Финансовото министерство изброява общо 8 причини, заради които е добре Росен Плевнелиев да се откаже от първоначалното си решение. Вижте ги:

– В случай, че не бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., ще се постави под риск разплащането на социалните помощи. Най-голям е недостигът от средства за хората с увреждания.  Общо 22 хил. семействата на деца с увреждане ще бъдат лишени от увеличението от 1 август на месечната добавка за тях от 189 лв. на 217 лв.

– Работниците, които получават ваучери за храна, няма да получат допълнително 40 млн. лв., които според ведомството са „особено необходими поради предстоящото настъпване на есенно-зимния сезон, когато разходите им нарастват.“ Квотата за тази година вече е изчерпана.

– Безработните от рисковите групи –  младежи, хора с увреждания и хора пред пенсия, няма да получат допълнително 8 млн. лв.

–  Държавата няма да може да плати задълженията си към бизнеса. Няма да може да върне и просрочения ДДС – 320 млн. лв. към началото на мандата.

– Ще се блокира бюджетната процедура за 2014 г., защото няма да има надеждна база за определяне на устойчиви фискални. Ще пострада и актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г.

– Заради недостатъчния буфер във фискалния резерв и липсата на възможност за нов дълг през тази година, в началото на 2014 г. ще има трудности при плащането на 450 млн. лв. по дълга и 1 млрд. лв. директни плащания за земеделските производители.

– Фискалният резерв в края на годината ще падне под изискваните от закона 4.5 млрд. лв. – ще е около 3.9 млрд. лв., а през първото тримесечие може да спадне дори до 1.6 млрд. лв.  Това ще наложи търсенето на спешно финансиране през 2014 г. при по-високи лихви.

– Европейската комисия може да забави възстановяването на сертифицираните средства, които към ноември, както вече предупреди, позовавайки се на ликвидни проблеми.

Настоящата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България е наложителна и навременна, не противоречи на конституционните и законовите разпоредби в Република България. Тя не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, се посочва в становището на Министерството на финансите.

Leave a Comment