Две Българии – 167 кг/дка рапица в Пловдивско, 600 в Радомир

Стопанствата в сухите райони да получават по-високи субсидии, предлага най-големият зърнопроизводител в Тракийското поле Йосиф Делгянски
нива с рапица

Рапицата в Пловдивско е двойно по-малодобивна от рапицата в Северна България

Жътвата на рапица в Пловдивска област напълно  приключи със среден добив от 167 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие“.  Общата реколта е 10 130 тона от 60 747 декара.

Пловдивска област е сред последните в страната по среден добив от маслодайната култура. Най-високият до момента е в Радомир, където са отчетени 600 кг/дка при 19% от площите. В Силистренско официалните данни са за 358 кг/дка, в Добрич – 307 кг, в Ловеч 247 кг, във Враца 180 килограма. По-зле от пловдивските производители на рапица са сливенските със 164 кг от декар. Сред случайните публикации в мрежата на тема рапица изскача и едно интервю с италианския производител Антонио Аббалле, чиито земи са в района на Шумен. Той се хвали, че е постигнал 430-450 кг от декар рапица. Данните за рапицата на областните земеделски дирекции са толкова различни на север и юг от Стара планина, все едно са от две Българии.

Йосиф Делгянски

Йосиф Делгянски предлага по-справедливо разпределение на субсидиите

Според Йосиф Делгянски, един от най-големите производители на рапица в Пловдивска и Старозагорска област, една от причините за ниските добиви на културата тук е сушата в Южна България. Втората – високите температурипо време на оплождането на цветовете. Третата – липсата на поливни съоръжения и недостатъчно вода, в случай, че съоръженията са налични. Четвъртата – неправилна агротехника от страна на някои фермери. Пета – по-лошите почвени условия и т.н.

„Необходимо е страната да се районира и производителите, чиито земи попадат в по-сухи области, да получават по-големи субсидии като компенсация на по-ниските добиви и на плащането на поливна вода“, предлага Йосиф Делгянски, съдружник в „Гранд Агро“. Фермерът обясни, че практиката в Испания и Португалия е именно такава.

Заради недостатъчната поливна вода и липсата на напоителни канали, фермерите с големи площи в областта могат да избират между пшеница и рапица, което ги лишава от прилагане на правилен сеитбооборот. Тази година, въпреки ниските добиви от рапица (за „Гранд Агро“ те са между 200 и 300 килограма от декар), Делгянски ще засее 15 000 декара от същата култура.

В момента пазарната цена на рапицата е 600 лева/тон. Миналата година по това време беше около 850.

ДРУГИ ДАННИ   

Само 3000 неожънати декара пшеница останаха в Пловдивска област. До момента са реколтирани 541 708 декара, от които са прибрани 177 535 тона. Средният добив е 328 кг/дка. Пшеница на нивите има още в общините Асеновград, „Родопи“ и Садово.

 

Leave a Comment