Помпена станция на яз. „Пясъчник“ унищожена за скрап

Бившият директор на „Напоителни системи“ Петя Раева съобщи и за друго „обезкостено“ съоръжение – при Малък Преславец
язовир Пясъчник

„Пясъчник“ остана без помпена станция
Снимка на edakov

Помпена станция на яз. „Пясъчник“ е унищожена за скрап. Двигателят и трансформаторът ѝ са разпродадени, съобщи Петя Раева, депутат от ДПС по БНР. Раева бе директор на пловдивския клон на „Напоителни системи“, а след това и изпълнителен директор на държавната фирма преди да стане депутат.

Тя информира, че е имало проект за възстановяване на помпената станция при язовира и предвидената инвестиция е била за 350 000 лева.  Защо се е стигнало до унищожаването на съоръжението, Раева не откри отговор. Тя посочи още, че освен станцията при „Пясъчник“, „напълно обезкостена до последното болтче“ е била и станцията при Малък Преславец. Според нея унищожаването на помпените съоръжения е по-голяма беда от рязането на напоителни тръби.

Депутатът съобщи, че унищожаването на напоителните съоръжения е станало първо със заповед на бившия

Петя Раева

Петя Раева е убедена, че целта на унищожаването на тръбите и съоръженията на предприятието е продажбата му за „жълти стотинки“

министър Мирослав Найденов, а после и с конкретни заповеди на шефовете на „Напоителни системи“. Обяснението е било, че трябва да се намерят пари за заплати. Управителят на софийския клон на дружеството не бил съгласен с разфасоването на тръби и бил санкциониран за това.

Дружеството закъсало за заплати, тъй като агроминистерството не осигурило 13 милиона лева, които да финансират другата му дейност по отводняване и отстраняване на вредите от водата. Парите били обещани от министър Найденов пред състава на земеделската комисия в предишното Народно събрание, но защо не са били прехвърлени на предприятието, депутатът не знаеше.

Според Петя Раева, аграрното министерство е можело да ползва за обновяване на хидромелиоративните системи 90 милиона евра, предвидени в Мярка 125. Но парите са останали неизползвани.

Според нея целта на унищожаването и продаването за скрап на 15 000 тона тръби, и то на половин цена, е целяло продажбата на държавното предприятие за жълти стотинки. На въпроса „На кого?“, Раева отговори: „На тези, които са организирали продажбата.“

От пловдивския клон на „Напоителни системи“ обясниха, че помпената станция при „Пясъчник“ е била неработеща в последните 10 години. Унищожаването ѝ пък е станало през миналата година, когато ръководството е било друго. От напоителните съоръжения на територията на клона не е била извадена за продан и една тръба.  

Още по темата: Катастрофа в “Напоителни системи”, 15 000 тона тръби продадени за скрап

Leave a Comment