24% от дървата за огрев продадени при цена от горски склад 30-36 лв.

Най-много сделки има във района на Враца, най-малко в Благоевград
трупи дърва

Дървата при собствен добив на корен се заплащат по 12-16 лв./кубик

24 процента от дървата за огрев на населението, планирани в държавните горски предприятия, са продадени.  Общо над 1 220 000 пространствени кубични метра дърва са предвидени за задоволяване нуждите на домакинствата. До момента реализираната дървесина е около 300 000 куб. метра от общия обем.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица, е между 12 и 16 лв. за кубичен метър за широколистните и от 5 до 11 лева за иглолистните. Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места.

Цените на дървата, предлагани от горски склад, варират между 30 и 36 лв. за широколистните и средно 22 лв. за иглолистните. Цените не включват разходите за трансторт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат от купувачите.

Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства, дърва за огрев се предлагат и от фирми, закупили дървесина след провеждане на търгове от стопанствата.

Министерството на земеделието и храните отчита изоставане на продажбите при Южноцентрално държавно предприятие в  Смолян и Югозападното в Благоевград. Реализациите там са съответно 19% и 18%. Северозападното предприятие във Враца е с най-много продажби 46% от плануваните за годината.

 

Leave a Comment