Рибният бранш ще участва в разработката на нови мерки

рибовъдство

Нови мерки за по-успешно усвояване на средства по ОП „Рибарство“ ще бъдат изработени заедно с бранша

„Стартираме мерки за по-бързо усвояване на схема “de minimis” и средствата от ОП “Рибарство”. Браншовите организации ще се включат в работата. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на среща с представители на  Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” в МЗХ. Тя обеща да бъде облекчена административната тежест чрез промени в нормативните актове, така че да отпаднат редица утежняващи процедури.

Представителите на Асоциацията и зам.-министърът бяха на едно мнение относно забавянето на работата по ОП „Рибарство“ и ниската усвояемост на средствата. По този повод Маринова уточни, че се създават малки работни групи, които да разработят конкретни предложения за новия програмен период 2014-2020 г. 

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за кандидатстване на членовете на „БГ ФИШ” по мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от ОП “Рибарство”.  Дискутирани бяха и проблемите в усвояването на квотата за улов на цаца  и  други текущи за бранша въпроси. 

 

Leave a Comment