Само в 5 морски зони разрешават бийм тралове

 

бийм трал

Траловете могат да се използват само в 5 зони и само при определени параметри на съоръженията. Калканите се връщат обратно в момето.

Със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков се забранява използването на бийм трал /рибна мрежа, опъната с помощта на стоманена греда/ в Черно море, с изключение на зоните за улов на рапан /Rapana venosa/. 

Зоните за улов на рапан са определени от Института по рибни ресурси /ИРР/ – Варна и са общо пет. Три са в северната част на Черно море и две в южната.  

Първата зона е в Балчишкия залив на отстояние 4 мили;

Втората зона е пред Варна на отстояние 8 мили от брега;

Трета зона е пред Бяла – 5 мили от брега;

Четвъртата зона е под Емине и попада в 3 милната зона;

Петата зона е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3 милната зона. 

При определянето на зоните под внимание е взето да не се нарушава екологичното равновесие по брега на Черно море, да не се нарушават зоните, които влизат в Натура 2000 и да не се нарушава размножаването на рибата.

Съгласно Заповедта, уловът на рапан в посочените зони може да се извършва с бийм трал при максимална дължина на гредата 10 метра и максимална височина на отвора 500 мм,  размери на шейната или плъзгача: ширина минимум 20 мм, дължина минимум 500 мм,  брой на веригите максимум 5 с диаметър на халките максимум 10 мм и
минимален размер на “окото” на мрежата при торбата 40 мм.

В случай на прилов на калкан той трябва да се връща обратно в морето независимо от неговото състояние.

 

 

 

Leave a Comment