„Произход България“ – изчезващият етикет сред плодове и зеленчуци

БГ пиперът се среща като изключение

(„Кажи зе-ле!) Зелето е единственият наш зарзават, който победи конкуренцията на света

Почти няма български плодове и зеленчуци по това време на годината в търговските вериги. Ако не бяха българските надписи на продуктите, клиентът би се зачудил дали се намира в Турция или Гърция. А след кратка преценка, би решил, че е по-скоро в Турция.

Вносът е скъп

Турски са доматите, морковите, пиперът, патладжанът, доматите „Чери“, а сигурно и други от стоките, на които пише „внос“. Гръцки са доматите, краставиците, крушите, ябълките и други. Картофите са от Чехия или Германия. Кромидът – от Полша. Чесънът

Гърция и Турция се бият на нашия пазар, ние гледаме

масово е от Китай. Гроздето – от Перу. Дините и пъпешите от Бразилия. Цените на доматите в големите магазини е от 2.70 до 3.20 лева. Краставиците са в същите граници в момента. Тиквичките са 2.50-3 лева, патладжаните – около 4.50. Италианските ябълки са твърдо над 2 лева, а в някои магазини като „Карфур“ например, сортът Pink lady струва 5.19. Червеното грозде на Перу пък е на 7.40 лева за килограм в „Метро“.

Какво е българско?

Със сигурност зелето, което се продава за 0.42-0.50 лева. Още – белите тикви – 0.76-0.90. Тук-там има българскипраз. Срещат се и наши ябълки, но те по-скоро се губят сред италианските и гръцките, а като цени стоят по-привлекателно от тях. Разликата е

А това е истински български праз! Няма грешка

с поне 30-40% в полза на родния плод. Сорт „Грени смит“ струва около 1.50 лева, но има и по-евтини червени сортове за около 1-1.20 лева. Странно е, но нямаме други български плодове при щандовете на веригите. Ни дюли, ни грозде, ни райски ябълки, ни круши, ни сливи и т.н. Печурките също са с „Произход България“. Като изключение в някои магазини предлагат и български чушки, но те се срещат много рядко.

Нашите кашкавали гонят западните сирена по цени

Нашите кашкавали са по петите на френските, немските, швейцарските и италианските сирена. Карловският кашкавал от краве мляко, например, струва на едро в „Метро“ 16.26 лева за килограм. Две парчета от по 300 грама краве кашкавал на „Маджаров“ е 10.79 (18 лв за килограм). В същото време синьо сирене Паладин се продава, пак там, за 17.39 лв., а Гауда Хофмайгер за 14.10. Пресните български млека са най-често между 1.65 до 2 лв. за литър. Цените им са значително по-ниски от на „Президент“. Литър френско мляко с масленост 3.5% се продава за 4.62 лева.

Изводи

Българскотоземеделие още се лекува от неправилни селскостопански политики, провеждани от десетилетия. Фактът, че

Картофите в „Карфур“ са германски, а в „Метро“ чешки

през зимата няма наши плодове, означава, че те са изконсумирани още през ноември-декември. Твърде малко са като обем, за да има от тях до следващата реколта. Максимум 3 месеца след беритбата свършват. А защо няма български оранжерийни зеленчуци не е много ясно. Или се изнасят за по-добра печалба, или производителите нямат средства да отопляват оранжериите през зимата.

При колбасите, произведени от наши месопреработватели няма дефицит, защото внасят суровината. Западните колбасари не могат да конкурират нашите, тъй като работят със същите продукти, но пък разходите им са по-високи. По същата причина и консервните предприятия нямат проблем. Концентратите, с който работят около 90 процента са  внос. Българските заводи пакетират, зареждат нашия пазар, а половината изнасят. А защо растат цените на млечните продукти, също си е въпрос. Най-вероятно това се дължи на контрола на държавата, която поиска мандрите, които работят с растителни мазнини ясно да се дефинират като такива. От тази година 38 процента от всички млекопреработватели ще правят „имитации“, а останалите 62% ще използват единствено краве мляко. А това е логична причина за поскъпване на млечните продукти.

 

Leave a Comment