Медът от магарешки трън и акация софора става през август

През този месец се прави есенния преглед и започва зазимяването на пчелите

пчелна питаПо учебник през август започва подготовката на пчелите за зазимяване. На практика обаче тази година е по-различна – пчелите още събират прашец и са активни. Сега цъфти магарешкият трън, а също японската акация софора и късният слънчоглед, какъвто например расте в Малък Чардак. Пчеларите определят годината като много, много добра. Те вече са прибрали два пъти мед от кошерите, за някои ще има и трети път.

Към края на този богат август, пчеларите все пак ще направят така наречения есенен преглед, за да потвърдят, че хранителните запаси на пчелните семейства са добри. Трябва още да установят броя на пчелите и  възможностите за активно снасяне на майки. В случая става въпрос дали в питите има място за това.

Работата на пчеларите този месец е да създадат всички добри условия за увеличаване на

магарешки трън

Магарешки трън

полезните насекоми до зазимяването. За да снесе повече яйца майката, пчелите работнички трябва да продължат да отделят нектар, да консервират храната в гнездото или да я преразпределят. Вършейки тази дейност, те отделят млечице, с което хранят обилно майката и тя може активно да снася.

Ако на пчелните семейства е осигурен достатъчно мед, подхранването трябва да става с рядък сироп -0,5 захар на 1 л.вода. Някои пчелари обаче казват, че тази година просто няма нужда от подхранване.

Отлични резултати се получават, когато веднага след центрофугирането на слънчогледовия мед, в центъра на гнездото се поставят 4 до 5 центрофугирани кафяви пити. Колкото повече открито пило има в семействата през август, толкова по-лесно се поддържа активното снасяне на майката. По тази причина  подбудителното подхранване не бива да се забавя, а да започне преди майката да е спряла да снася.

През този месец трябва да се дадат и антибиотици срещу гнилцовите заболявания на пилото, като е добре те да са дадат на няколко пъти и всеки път да са различни.

През този период се извършват вторите проверки за гнилцови заболявания. Поради постепенното намаляване на източниците на нектар, през август работата в пчелина трябва да се извършва внимателно, за да не се допусне нападение между семействата. Всяка извадена пита трябва да се поставя веднага в преносимото сандъче, а после бързо да се покрие с платно. Кошерите не бива се държат продължително време отворени кошерите. При появата на първи признаци за възбуждане на пчелите и обикаляне около преглеждания кошер, прегледът трябва да се преустанови за известно време, а след това да се започне от другия край на пчелина. Най-добре прегледите да се извършват по време на безпашие, особено през втората половина от лятото и през есента, да се работи сутрин рано и привечер.

Изцентрофугираните магазини и корпуси трябва да се връщат за подсушаване от пчелите само вечер, когато летежът е почти спрял и възбуждането на пчелите бързо намалява поради стъмването. През ноща питите се почистват от пчелите и те на сутринта са по-спокойни. Добре трябва да бъдат уплатнени вратите и прозорците на помещенията, там където се центрофугира медът.

Leave a Comment