Беларуската борса откри склад във Велико Търново, оглежда и Първомай

Българо-Беларуски форум в Първомай

Българо-Беларуският форум се проведе в сградата на общината в Първомай. Той бе съпътстван от малка изложба на местни производители.

Беларуската универсална стокова борса откри собствен склад в Габрово днес предиобед и веднага след това председателят на Управителния съвет Аркадий Савиков отпътува за град Първомай за участие във форум, уважен от земеделския министър проф. Димитър Греков. На него присъстваше и посланикът на Беларус Владимир В0ронкович. В Първомай Савиков получи покана от кмета Ангел Папазов за базиране на универсалната борса и в южния град. 

Министър Греков съобщи, че стокообменът между Беларус и България е традиционно добър, като през миналата година той е достигнал обеми от 2.833 млн. $, а за първите 5 месеца на 2013 г. е в размер на 1.574 млн. Аграрният министър съобщи, че земеделието у нас е във възход като през 2012 г. производството е постигнало ръст от 8.7% спрямо 2011 година. Външнотърговското салдо на страната е положително, а износът на селскостопанска продукция е бил за  1.219 млрд. $, а увеличението спрямо предходната година е било с 16%.

Беларус е сред основните ни конкуренти на зърнения пазар в Източна Европа. Посланик Воронкович съобщи, че жътвата там е в разгара си и тази година държавата очаква 9 млн. тона добив от пшеница.

 

Leave a Comment