3.44% от пшеницата е Първа група, 51.18% – Втора Б

Сравнителни данни за тазгодошното хлебно зърно спрямо произведеното през последните три години

зърно пшеницаПо данни на Национална служба по зърното към 25 юли т.г. 65.41 % от ожънатата пшеница от нова реколта е с високи хлебопекарни качества. Това се отнася към първа, втора и втора Б групи. 

Към същия момент на миналата 2012 реколтна година този процент е бил 87.9%, когато 2012 г. се оказа с рекордно добро качество в последните 10 години, съобщава МЗХ. Същевременно качествената реколта тази година е с 10.51 % в повече в сравнение с 2011 г., когато  пшеницата с високи хлебопекарни качества беше 54.9% и с 41.61% повече от 2010 г., когато в резултат на лошите агрометеорологични условия, пшеницата бе с влошени показатели и качественото зърно беше едва в рамките на 23.4 %. 

Като цяло към момента качеството на пшеницата от реколта 2013 година отстъпва по стойност само на показателите на миналата рекордна реколтна година, но е по-добро и в сравнение с 2011 и далеч по-добро от 2010  година. 

Качеството продължава да бъде много високо, като се доближава до рекордното миналата година, което бе най-добро за последните 10 години. 

През тази година за сравнение Първа група е 3.44 % пшеница при 5.5 % за рекордната 2012 година и при едва 1.7 % за 2011 г и 1.1 % за 2010 г. 

Пшеницата втора група е 10.79 % при 40.3 % за 2012 рек. г.; 9.6 % за 2011 г. и 4.3 % за 2010 г.

Втора Б група е 51.18 % от пшеницата при 43,2 % за 2012 реколтна година и 43.6 % за 2011 г. и 18.4 % за 2010 г.

Трета група е 34.59 % при 11,0 % за 2012 рек. г.; 45.1 % за 2011 г. и 76.2% за 2010 г.

Данните са на база ожънати 3 731 494 т. пшеница, от които са взети и анализирани 914 броя проби за 1 181 636 т., което представлява 31.66 % от общо добитата към момента пшеница реколта 2013 година. 

Според анализа на Национална служба по зърното 74.37 % от произведената пшеница е с качество, удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия. Това е с 21% по-малко от миналата рекордна година, но със 7.97 % повече спрямо 2011г. Основният извод, който може да се направи е, че количествата на пшеницата с високи хлебопекарни качества са повече от достатъчни за гарантиране на хлебния баланс на страната, при средногодишно потребление от около 1 100 000 т. за производство на хлебни изделия и брашно.

По данни на дирекция „Растениевъдство” реколтираните площи от пшеница към 1 август тази година са 10 870 535 дка, което изпреварва количеството ожънатите площи спрямо същият период на предходната година, което е било 10 754 558 дка. Поради по-високият среден добив от 429 кг/дка (при 399 кг/дка за 2012 г.), производството е нараснало с 374 000 тона, като тази година достига 4 669 221 тона към 1 август при 4 295 223 тона за същия период на 2012 г.

 

Leave a Comment