Оранжерист, строител и бивш шеф на БАБХ правят тържище за 50 млн.

Шестима съдружници участват във фирмата инвеститор – „Агро Базар“, тя е отворена и за нови членове
Йордан Балабанов

Йордан Балабанов

Единствено по рода си тържище ще строи край Калековец регистрираното през март тази година дружество „Агро Базар“АД. Тържището ще изпълнява функции, които са изключително удобни за земеделските производители. На него фермерите ще могат да продават на едро продукцията си, която на място ще бъде калибрирана, окачествена, оценена и платена. Това разкри Йордан Балабанов, един от съдружниците във фирмата-инвеститор. От своя страна купувачът на селскостопанската продукция – „Агро Базар“, ще има подписани договори с търговските вериги. След като заготви продукцията, фирмата ще я продава на вътрешни търговци, а при възможност и на износители. Плодовете и зеленчуците, които са с ниско качество, ще се експедират към консервните фабрики.

Идеята на съдружниците е на същото място да има още пазар за търговия на дребно за тези производители, които предпочитат сами да продават на дребно. Ще се изградят и складове за продукция, част от които ще се ползват от инвеститора, а друга част ще се отдават под наем.

„В момента се проектира пазарът на дребно, той пръв ще заработи“, поясни Йордан Балабанов. Според него пазарът ще е готов през пролеття на 2014 година. „Изграждането ще е на етапи“, уточни Балабанов. Той посочи, че според предварителните разчети цялата инвестиция ще е около 50 млн. лева.

Участници в тържището са „Булплод Тракия“ООД, в което е съдружник Пламен Панчев, който също така е съсобственик на известната строителна компания „Сиенит“. А също и Йордан Балабанов, оранжериен производител от Първомай, съсобственик в „Грийнс“ООД, Светозар Василев, – директор на Българската агенция по безопасност на храните – Пловдив до миналата година, Станислав Тачев, Анелия Андреева и Красимир Костадинов.

Представители на „Агро Базар“ са Христо Петров и Йордан Балабанов, а в Съвета на директорите участват освен те, също така и Светозар Василев.

Балабанов заяви, че новото дружество е отворено и за други съдружници. Според него такива модели на съдружия между производители има в Италия, откъдето опитът е пренесен в Холандия и Белгия.

Още по тематаЩе се изгражда ново тържище с 4 завода край Пловдив

 

Leave a Comment