Д. Греков: Фермерите не се сдружават, не знам защо

Не вярвам хлябът да поевтинее, каза земеделският министър

Димитър Греков„Направихме първата стъпка да помогнем на зеленчукопроизводителите да създадат сдружения – срещнахме се с хипермаркетите. Помолихме ги да приемат продукцията, но не на отделните производители, а на техни сдружения, които могат да предоставят финансови документи, сертификати за качество… Но сдружения не се създават.“ Това разказа тази сутрин по БНТ земеделският министър проф. Димитър Греков. Така той се опита да отговори на въпроса защо дините в Любимец струват 8 стотинки, а в големите градове – 50-60. Министърът посочи, че прекупвачите по веригата могат да се избегнат именно чрез сдружаване на производителите.

Относно искането за намаляне на ДДС върху хлебното зърно до 10%, министърът бе категоричен, че това би било добре, но в този период е невъзможно, тъй като не е заложено във финансовите параметри на бюджета.

Проф. Греков потвърди, че държавата ще изплати авансово средства от европейските субсидии най-вероятно през декември. Размерът на сумата още не е решена, министърът неопределено каза: „Ще платим 200-300 до 500 милиона“.

Според него хлябът няма да поевтинее, тъй като брашното, което се влага сега не е от тазгодишното зърно. А от октомври нататък се очаква борсовата цена на пшеницата да започне да се вдига.

Акцизът върху горивата ще се възстановява от догодина след като страната получи нотификация от Европа. Ще се върнат на фермерите 70 милиона лева и тези средства няма да са само за зърнопроизводителите, но и за всички в аграрния сектор.

Leave a Comment