Цветан Василев и Сорос родени днес. Открийте приликите

Алена ги предупреждава да внимават през октомври

Джордж СоросДнес, 12 август, празнуват рожден ден един световно известен милиардер – Джордж СоросЦветан Василев и един български милионер – Цветан Василев.

29 години е разликата между тях – Василев става днес на 54 години, а Сорос на 83.

Милиардерът Сорос е известен филантроп – от 1991 г. досега е налял във фондацията си „Отворено общество“ към 5 милиарда долара. Американският финансист с еврейско-чешки произход е също така и спонсор на „Кива”, организация от Сан Франциско, която се занимава с безлихвено микрофинансиране, насочено основно към развиващите се страни.

За Цветан Василев е известно, че е подкрепил финансово Влади Въргала да завърши филма си „Шменти капели“. През 2010 г. взе и пловдивския футболен клуб „Ботев“, което също може да се брои за спонсорство. Тази година пък плати таксите на БФ „Мотоциклетизъм“ за участие на нашия отбор в еврошампионатите.

Относно усета към бизнес, и Сорос, и Василев доказано го притежават, макар и да действат на различни полета.

Сорос става известен в Черната сряда на 16 септември 1992 г., като спекулира срещу лирата стерлинг. Тогава Английската национална банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос печели 1,1 милиарда долара и се сдобива с прякора си „човекът, който взриви Английската Банка“. По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит.

Популярността на Цветан Василев започна със сделката за „Булгартабак холдинг“, която уж сключи руската банка ВТБ. После журналистическо разследване установи, че държавните компании и министерствата предпочитат да си държат „необосновано“ парите в Корпоративна търговска банка. Впрочем, въпреки мерките, които взеха Симеон Дянков, а после и служебният премиер Марин Райков, енергийните държавни дружества не се изтеглят от КТБ. В твърде много сектори е впрегнал енергията си Василев, за да могат да се изброят. Присъствието му в политиката е в решенията на ДПС. Бойко Борисов дори го заподозря, че той реди имената в правителството. Известно е, че Василев е зад медийния бизнес на Делян Пеевски, заради който бе подпален взрива на недоволството срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Смята се, че Джордж Сорос е активирал антиправителствените протести в страната, които днес отбелязват 60-ия си ден.

А също така се смята, че Цветан Василев подпомага контрапротестите в защита на Орешарски, които напоследък се разредиха и не са ежедневни.

А ето какво казва и Алена за родените на 12 август:

Честит рожден ден на родените на 12 август! Вашата лична година в периода от рождения ви ден до 31 декември е изпълнена с възможности за материални успехи. Не отказвайте предложения за работа, колкото и незначителна да е тя, за да не ви върви на откази в следващите девет години. Октомври 2013 г. е емоционалният ви месец. Сложете си цип на устата, за да не съсипете даже и хармонични отношения.

Leave a Comment