Кои са банките нарушители? Съдът нареди да се осветлят имената им

 Комисията за защита на потребители отказва от 11 месеца да ги назове

темидаАдминистративният съд в София задължи Комисията за защита на потребители (КЗП) да оповести имената на банки-нарушители. Те бяха скрити през септември миналата година, когато КЗП направи пресконференция, за да обяви, че 24 от общо 25 банки са записали в договорите си за кредит неравноправни клаузи спрямо клиентите си. Най-масовото нарушение е необосновано повишаване на лихвения процент по кредитите.

На 21 декември 2012 г. Маринела Ашикова внася жалба в съда заради мълчаливия отказ на председателя на Комисията Веселин Златев да оповести имената на банките нарушители, установени при мащабен анализ на Комисията, съобщава Offnews.bg,

Веселин Златев, КЗП

Веселин Златев, председател на КЗП

Преди това – на 5 октомври Ашикова, заедно с Пламен Стоянов и П. Н. подават искане до КЗП за предоставяне на достъп до обществената информация. Отговорът не е пълен и завеждат дело. Ашикова внася и ново заявление до комисията на 29 ноември 2012 г. В него се иска допълване на обществената информация, като изрично в 70 точки са описани документите, до които се иска достъп. Последва “мълчалив отказ” от председателя на КЗП Веселин Златев, който Ашикова обжалва пред Административния съд.

От комисията оспорват жалбата пред съда с мотив, че са осигурили информацията, макар и след законоустановения 14-дневен срок (бел. ред. – информацията обаче не е пълна и не съдържа имената на банките). От КЗП казват, че е трябвало да вземат съгласието на банките, за да оповестят имената им публично, но “от болшинството от тях е изразено несъгласие за представяне на информация”.

Съдът обаче не приема това.

“От постановения мълчалив отказ не може да се установи защо е необходимо съгласието на трети лица за предоставянето на исканата информация. Ако органът счита, че са налице основания за отказ за предоставяне на обществена информация, по смисъла на чл. 37 ЗДОИ, то това следва да бъде посочено изрично, а не мълчаливо”, се казва в мотивите към решението, с което мълчаливият отказ се отменя.

Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Leave a Comment