„Линкълн“ фаворит за най-много Оскари

Режисьорът Стивън Спилбърг и актьорът Даниел Дей Луис като президента ще се борят за статуетките

10 години режисьорът Стивън Спилбърг е уговарял актьора Даниел Дей Луис да участва в проекта му, като изиграе ролята на Линкълн. Ето че филмът дава възможност и на двамата да получат най-престижното отличие за труда си.

След „Линкълн“ с 11 номинации е филмът „Животът на Пи“ на Анг Ли. „Наръчник на оптимиста” и „Клетниците” са с осем номинации, а политическият трилър на Бен Афлек „Арго” – със седем.

Имената на номинираните бяха обявени на сцената на театър „Самюел Голдуин“ в Холивуд от Ема Стоун и Сет Макфарлън, който ще е водещ и на церемонията на 24 февруари.

Ето и кои още очакват с нетърпение бляскавото събитие.

„Линкълн“ и „Животът на Пи“ ще се състезават в категорията за най-добър филм заедно с „Любов“ на Михаел Ханеке, „Арго“ на Бен Афлек, „30 минути след полунощ“ на Катрин Бигълоу, „Клетниците“ на Том Хупър, „Джанго без окови“ на Куентин Тарантино, „Наръчник на оптимиста“ на Дейвид О’Ръсел и „Зверовете на дивия юг“ на Бен Зейтлин.

„Зверовете на дивия юг“ е чувствена история за малката Хъшпъпи, която се бори с природните стихии на края на света, докато не успява да ги разбере и да заживее с тях. Именно актрисата, изиграла тази роля – Кувензани Уилис, е сред номинираните за златната статуетка, като е само на девет години.

Тя ще се бори за наградата в категорията за най-добра женска роля с Джесика Частейн („30 минути след
полунощ“), Дженифър Лорънс („Наръчник на оптимиста“), Еманюел Рива („Любов“) и Наоми Уотс („Невъзможното“).

Актьорите, които могат да получат отличие за най-добра главна роля, са Брадли Купър за „Наръчник на
оптимиста“, Даниел Дей Луис за „Линкълн“, Хю Джакман за „Клетниците“, Хоакин Финикс за „Учителят“ и Дензъл Уошингтън за „Полет“.

В надпреварата за най-добър режисьор не бе включено името на Тарантино. За наградата ще се борят Стивън Спилбърг за „Линкълн“, Анг Лий за „Животът на Пи“, Михаел Ханеке за „Любов“, Бен Зайтлин за „Зверовете на дивия юг“ и Дейвид О’Ръсел за „Наръчним на оптимиста“.

За поддържаща мъжка роля ще се борят Алън Аркин, Робърт де Ниро, Филип Сеймур Хофман, Томи Лий Джоунс и Кристофър Уолц. В същата категория при дамите се наредиха имената на Ейми Адамс, Сали Филд, Ан Хатауей, Хелън Хънт и Джаки Уивър.

В надпреварата за най-добър адаптиран сценарий влизат имената на Крис Терио , Луси Алибар, Дейвид Маги и Бен Зайтлин.

За най-добър чуждоезичен филм ще спорят „Любов“ (Австрия), „Кон-Тики“ (Норвегия), „Не“ (Чили), „Кралска афера“ (Дания) и „Вещицата на войната“ (Канада).

При анимацията конкуренцията е между „Храбро сърце“, „Франкенуини“, „ПараНорман“ „Пиратите! Банда неудачници“ и „Разбивачът Ралф“.

Leave a Comment