Фирма на бившия банкер Светослав Божилов е №1 за европари по ПРСР

BASF
Първата петорка сред бенефициентите е спечелила над 19 млн. лв. 
Светослав Божилов

Светослав Божилов – снимка на Дневник

„Алмагест“АД е най-значителният бенефициент – юридическо лице, на евросредства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в страната за периода 2007-2012 г.. Мажоритарен собственик в нея е бившият банкер и инвеститор в зелена енергия Светослав Божилов. Неговото име се спрягаше като евентуален премиер на служебното правителство тази година. Дружеството „Алмагест“ е усвоило 4 172 169 лева от ПРСР.

В „Алмагест“ Божилов участва чрез „Вентчър Екуити България“ЕАД, чиито едноличен собственик е. Той е притежава 50% от „Алмагест“ заедно с другите двама акционери Юлиян Белев и Николай Добринов. Бенефициентът на над 4 млн. лв. по ПРСР стопанисва завод за производство на етилов алкохол – 96.5%, добиван от пшеница. Остатъчната суровина пък се продава като високопротеинов фураж DDGS. Заводът е във Ветринско, на 35 км от София.

Светослав Божилов също така е основен собственик на Фонда за земеделска земя Мел инвест, съдружник е в „Уинд енерджи Каварна“, съосновател (заедно с Иво Прокопиев) е на закритата вече медия RE:TV, освен това е член на „Типинг пойнт“ заедно с Цветелина Бориславова, Иван Кръстев и Иво Прокопиев.

Вторият най-голям бенефициент по ПРСР е „Сън фуудс“ЕООД. Компанията е усвоила 3 880 262 лева за посочения период. Тя е регистрирана в Балчик, област Добрич, а предметът ѝ на дейност е производство и преработка на маслодайни култури, производство и търговия със зърно. Неин едноличен собственик е Стефан Стефанов.

Пловдивската „Биопродукти-България“ЕООД е третият по обем на спечелените средства по програмата бенефициент с 3 849 101 лв.. Дружеството няма собствена интернет страница, нито посочени телефони в Търговския регистър. Едноличен собственик на дружеството е Илиян Ипократов. „Биопродукти-България“ излезе на светло миналата година, когато бяха масовите търгове на земеделска земя от държавния фонд. Ипократов активно е участвал в тях и е успял да закупи терени в Стара Загора, Монтана и в други области.

Четвъртият в престижната класация е „Телиш“АД – дружество, което произвежда предимно червено вино в едноименното село, област Плевен. То е получило 3 660 395.69 лв. Регистрацията му е в София, а предметът на дейност очаквано е гърговия и преработка на гроздов материал, бутилиране и т.н. Съдружници във фирмата са „Рема трейд“ с едноличен собственик Васил Дойчев и Жайр Агопян.

В първата петорка е още „96 Агрогруп“ООД. Съдружници в компанията са „БМА-2009″ЕООД с едноличен собственик Бранимир Мирчев и Сотир Петров, който притежава 15%. „БМА – 2009″ е с предмет на дейност производство на енергия от възобновяеми източници. Дружеството е усвоило 3 630 430.29 лева.

Общата сума на посочените 5 бенефициента – юридически лица, надхвърля 19 милиона.

От Държавен фонд „Земеделие“ посочиха и най-големите бенефициенти сред общините за периода 2007-2012 г. Първа е община Суворово с 14 013 429.95 лв., следвана от Пирдоп с над 13 млн. лв., Правец – 12.472 млн., Симитли – 11.766 млн. и Брацигово с 11 466 916.17 лева.

 

2 Comments

  1. ввв казва:

    Божилов продаде своя дял на Випром Пещера !!!!

  2. ъъ казва:

    ВЕРИНСКО !!!! не ВеТринско !!!

Leave a Comment