Започва приемът на документи по програмата „Училищен плод“

За пръв път ще се зареждат и детските градини, новото е, че закуските трябва да са опаковани

дете хапва ябълкаОт утре,15 август, до 20 септември 2013 областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” ще приемат заявления за доставки на плодове и зеленчуци по програмата „Училищен плод“ за учебната 2013/2014 година. Общият финансов ресурс е 5 549 778 лева, като помощта на дете е 27,29 лева. Схемата е финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и държавния бюджет. Очаква се тази учебна година тя да обхване около 200 000 деца.

Обособените групи кандидати в „Училищен плод” са три. В първата влизат учебните заведения. Във втората са едноличните търговци и юридическите лица, поели задължение да доставят плодове и зеленчуци, както и одобрените организации на производители. Третата група включва общините, които кандидатстват за учебните заведения на тяхна територия.

Доставката на плодове и зеленчуци ще започне на 1 ноември и ще продължи до 31 май, като ще обхване цялата страна. Децата могат да получат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви, а от зеленчуците – домати, краставици и моркови. Графиците за доставка се одобряват от ДФ „Земеделие”.

Очаква се изменение в наредбата за прилагане на „Училищен плод”, което ще позволи схемата да обхване и децата от първа и втора група в детските градини и ще помогне за по-пълното усвояване на европейски средства. Изменението предвижда и прецизиране на правилата за разпределение и раздаване на плодовете и зеленчуците. Ще има по-ясни инструкции за графика, както и за възможностите за раздаване на продуктите и техните количества, за да се гарантират редовни доставки. Планирано е и въвеждането на изискване плодовете и зеленчуците да са в опаковки, за да не се замърсяват. Наредбата ще уточни и начина на отчитане и заявяване на плащане като определи документите, които заявителите по схемата прилагат. За да бъде облекчена административната тежест един от изискваните документи – удостоверение по чл. 12 от Закона за храните – вече ще бъде проверяван по служебен път.

Целта на „Училищен плод” е да увеличи дела на плодовете и зеленчуците в дневното меню на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици. Схемата ги запознава с ползите от консумацията на плодове и зеленчуци и развива навиците им за здравословно хранене.

 

Leave a Comment