Хипермаркет подслони фермери – направи им безплатен пазар

„Метро 2“ закупи маси и пусна без такси 10 земеделски производители от Пловдивска област
новият пазар в Метро

Пазар в хипермаркет – една от най-сполучливите търговски идеи

Вторият магазин на „Метро кеш & кери“ в Пловдив направи пазар с 10 маси под паркинг-заслона си и го откри днес. Събитието бе почетено от земеделския министър Димитър Греков и генералния директор на търговската компания Антон Кнайф, както и от кмета на община „Марица“, на чиято територия е хипермаркета – Димитър Иванов, зам.-земеделския министър Валентина Маринова и други.

Десетте поканени да предлагат стоката си фермери са от близките до Пловдив общини „Марица“, „Родопи“ и Стамболийски. Те подредиха по масите си грозде, домати, пипери, ябълки, сливи, краставици, патладжани и други сезонни плодове и зеленчуци. Производителите

Стойна Казакова - производител от Цалапица

Стойна Казакова смята, че условията са превъзходни

разказаха, че условията, които им предлага „Метро“ са превъзходни. „Не плащаме входна такса, а също така ползваме безплатно паркинга на магазина. Наоколо е чисто, под сянка сме, можем да обядваме в стола за служители, имаме място и за стоката – вътре в масите, а и на палетите зад нас“, описа първите си впечатления Стойна Казакова от Цалапица.

Масите са закупени от хипермаркета. Стойна е била поканена да участва в пазара от служител на хипермаркета през седмицата. Според нея условията на тържищата, където е продавала до момента и тези на „Метро“ са в полза на немския домакин.

лозарят Георги Билев

Георги Билев от Брестовица предлага вкусно червено и бяло грозде

От управата на магазина са обяснили на Стойна Казакова, че след няколко месеца могат да ѝ предложат и съвместна работа. „Аз произвеждам зеленчуци на открито и в полиетиленови палатки. От „Метро“ ми казаха, че от следващата година можем да се договорим да работя само за тяхната верига. Те ще ми дават семена, препарати и торове, а после ще изкупуват продукцията ми. А това е много удобно за производители като мен“, разкри жената. В момента тя предлага едри домати от сорт, чието име не знае. Той определено е български и семейството го е запазило от десетилетия, съхранявайки семена от едната реколта за следващата.

Производителите на пазара все още не знаят дали ще продават продукцията на едро или на дребно. По-склонни са да използват и двете форми, като продажбите на едро ще са на цени, с 10% по-високи. От „Метро“ заявили на фермерите, че пазарът е техен и могат да продават стоките си както намерят за добре.

Антон Клайф, генерален директор на "Метро"

Антон Кнайф, генерален директор на „Метро“

Самият хипермаркет, който е на Околовръстното шосе, не изкупува тяхната стока. За да станат доставчици, производителите трябва да откарат продукцията си в логистичния център на търговската верига в Мусачево, община Елин Пелин.

При откриването на пазара на производители генералният директор Кнайф поясни, че идеята за обекта е изплувала при разговора между него и земеделския министър проф. Греков. „Вярвам, че проектът ще се разрастне и ще бъде успешен“, каза Кнайф, който посочи, че договарянето между търговската верига и фермерите е начинът тяхната продукция да се продава не само в обектите на дружеството в страната, но и в тези извън България. Директорът добави, че масите ще бъдат увеличени и компанията няма да върне производителите, които пожелаят да търгуват в двора на хипермаркета.

проф. Димитър Греков

Проф. Димитър Греков похвали „Метро“ за инициативата

„Аз съм холандец и знам, че селското стопанство е изключително важно. Погледнато в перспектива, през 2050 г. човечеството ще наброява 9 милиарда души, за които няма да има достатъчно вода и храна. Земеделските производители не винаги имат собствена база и път на доставките. Затова решихме да им помогнем“, поясни генералният директор.

„Този пазар дава глътка въздух на българските земеделски производители. Проектът дава възможност за преки продажби в Златна Тракия без прекупвачи,“ заяви проф. Греков. Министърът пожела тази стъпка на „Метро“ да бъде последвана и от делови контакти за разрастване на производството. Той се надява и другите хипермаркети в страната да се запалят по идеята.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов предложи пазарът да се увеличи с още три маси, на които да предлагат стоки на биологични производители.

погача при откриване на пазара в Метро

Откриването на пазара бе съпроводено с ритуално разчупване на пита и народни танци

Leave a Comment