Р. Плевнелиев: Ветото беше шанс за бюджета, а не дуел

И догодина ще отида на вечеря ифтар, категоричен бе държавният глава

Росен Плевнелиев„Някои депутати не разбраха, че ветото беше шанс да се обсъди отново актуализацията на бюджета“, заяви в пространно интервю по БНР тази сутрин президентът Росен Плевнелиев. „Още от първите дни на идеята, че би могло да има вето, управляващите зададоха посоката: „Президентът обявява дуел“, „Президентът стартира война“. Дори някои медии излязоха със заглавия, и то на първа страница – „Президентът обявява война“. Питам: правото на вето не е ли конституционно право на държавния глава? Каква война? Кой измисли тази война“, попита той.

„Целта на ветото върху актуализацията на бюджета за тази година беше да се сблъскат не автобусите, а аргументите.“

Според държавния глава ситуацията в страната е уникална заради ниското доверие на гражданите в политиците и институциите. Той няколко пъти посочи, че протяга ръка към управляващите партии за съвместни действия по постигането на важните за държавата приоритети.

Росен Плевнелиев обясни, че не е приел поканата на парламентарния шеф Михаил Миков да присъства в пленарната зала в петък и да изложи лично мотивите си да върне бюджета, защото в политическия живот няма такава традиция. „Вече 23 години президентите са налагали вето и аз продължавам този подход – в писмен вид президентът дава своите аргументи и дебатите се провеждат в пленарната зала.“

Росен Плевнелиев израези несъгласие с аргумента на управляващите, че е имал право да наложи вето само по конституционност. „Извинете, но президентът не е Конституционен съд… Той може, длъжен е и трябва и по целесъобразност, и когато може да бъде полезен на нацията.“

Според него актуализацията на бюджета би била по-резултатна, ако беше направена през октомври, тъй така се дава и по-голяма възможност на приходните агенции да постигнат заложените цели. Според него приходна част на бюджета е трябвало да бъде по-висока, тъй като преди изборите бяха демонстрирани амбиции в тази посока.

„И догодина ще отида на вечерята-ифтар„, категоричен беше Плевнелиев.

„Видяхте какво се изписа и какво се изговори по отношение на моето участие във вечерята-ифтар. Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици“, посочи президентът.

Президентът каза, че смята за безобразие изгонването на 300 хиляди турци от България по време на т.нар. възродителен процес и смята, че за това безобразие трябва да се говори.

Leave a Comment