Лозари очакват виненото грозде да се купува на 0.40-0.60 лв.

Рекордно добра и благородна към лозята година отчита браншът

гроздобер„2013 г. беше благородна към лозята. Нямаше болести, през юни и юли валя. Добивите ще са много добри, а качеството превъзходно.“ Това заявиха пред БНР лозари от Брестовица, които веднага отличиха тази година от предишната, когато половината лозя се оказали измръзнали. Според тях изкупните цени на десертното грозде ще са 0.90-1 лев за килограм през август. За винените сортове пък избите ще плащат между 0.40 и 0.60 лева. Цената ще е добра за по-едрите фермери и недостатъчна за малките.

В Брестовица има 15 000 декара лозя, сред които няма пустеещи. Все повече млади хора се заемат с този поминък. Сега, както и всяка година по това време, лозарите са пред въпроса как да опазят гроздето от крадци. Тези, с по-малко декари, не искат да плащат за опазване на охранителна фирма, а когато те се откажат, за другите, които имат по-широки масиви, услугата се оскъпява. Най-вероятно фермерите ще подходят по стария и труден начин – да спят край лозята.

Росица Кючукова, собственичка на малък винзавод в селото, пък предположи, че тазгодишната реколта ще е рекордна, а вината, които ще се произведат от гроздето – интересни.

250 000 тона винено грозде очаква от тазгодишната реколта директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Спрямо 2012 г. добивите ще са поне с 30% по-високи, според него, още повече, че ще стъпят в плододаване и новозасадени масиви.

Изкупуването на белите ранозрели винени сортове се очаква да започне в края на август, а масовата беритба ще е през септември.

Изкупните цени ще са добри за качественото грозде с висока захарност, без значение дали пазарът е наводнен от предлагане.

В страната има 600 000 декара винени лозя, които поемат в 4 направления – за вино и за ракия от заводите, за лична консумация и за директен износ. Коев уточни, че лозарите имат право на собствени напитки, произведени от максимум 1 тон грозде.

За първото полугодие на 2013 г. износът на българско вино е бил в обем от 28 млн. литра, спрямо 26.7 млн. през 2012 г. Основните купувачи са Русия, следвана от Румъния, Полша, Чехия, Германия, Китай, Виетнам, Япония и други. „Не можем да върнем експорта, който е бил през 80-те години на миналия век, но е факт, че от година на година количеството изнесено българско вино расте“, каза той. И добави, че и цените на напитките се увеличават.

 

 

Leave a Comment