Агресивни пчели от Африка ще спасят нашите от измиране

Австрийски учени създадоха междуконтинентален хибрид, устойчив на вируса на деформираните криле
пчели

В последното десетилетие все по-често се говори, че пчелите изчезват или измират по недокрай изяснени причини

Световната криза с намаляващата популация на пчелите може да бъде решена чрез създаването на хибрид между африкански и европейски медоноски. Идеята е на австралийски учени, съобщава telegraph.co.uk, цитиран от „Дневник.БГ“. От няколко години учени и пчелари алармират за измирането на пчели заради т.нар. Синдром на разрушената колония. При този феномен възрастните насекоми работници изчезват, обричайки целия кошер на сигурна смърт. Причината за масовото явление са паразити като акарите Varroa. Те правят насекомите уязвими към „вирус на деформираните криле“ и те не могат да върнат вкъщи.

Според австралийските изследователи милиони колонии по цял свят могат да бъдат спасени, като се създаде нов хибрид от африканизирани пчели. Те се получават от кръстоска между европейската пчела и много по-агресивната нейна сродница – африканската. Пчелите на Черния континент са опасни дори за човека, но за сметка на това са устойчиви към тези паразити. Целта на учените е новият хибрид да включва африканската издръжливост и европейската миролюбивост на пчелите, така че резултатът да е устойчиви на заболяването насекоми, които са по-агресивни от сегашните, но не толкова, колкото оригиналите в континента зад Средиземно море.

Други хибриди съществуват на територията на САЩ, където са познати с прозвището „пчели убийци“.  И тези видове притежават нужната имунна система, за да издържат на съприкосновението с акарите. Те обаче се смятат за прекалено опасни, за да заместят отглежданите в Европа пчели с цел добив на мед. Според учените използването на африканизираните пчели е по-добър вариант в сравнение с „опитомяването“ на техните американски роднини убийци.

Малко вероятно е обаче новият вид да бъде използван в Европа, където досега не е имало пчели, носещи гени от африканските. Независимо от това пчелната криза остава важен проблем и учени по цял свят ще продължат да мислят всевъзможни начини да се избегне свързаната с измирането им екологична катастрофа.

Leave a Comment