Зам.-министър Боянова на прокурор за конфликт на интереси

Бойко Великов

Председателят Бойко Великов

Ще се установява дали юристката е нарушила правила, за да помага на членове на Асоциацията на земеделските производители, към която е работела преди

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента е подала сигнал в прокуратурата срещу зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова. Това съобщи пред БГНЕС председателят Бойко Великов. За последно, Боянова влезе решително в медиите по повод спорния парцел в Несебър с дюните, тъй като нейният подпис стои под документите.

В сигнала се посочва, че има  „наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които г-жа Боянова е работила преди да стане зам.-министър“.

Комисията иска още да се уточни дали Българската асоциация на земеделските производители или фирми, притежавани или управлявани от нея, от Боянова и/или председателя на агенцията, са получавали субсидии от ЕС чрез Държавен фонд „Земеделие“.

Друга посока за разследването е информацията за конфликт на интереси между Светлана Боянова и Иван Боянов, неин съпруг и началник на отдел „Правен“ във фонда. По този повод преди дни Боянова заяви, че не вижда никакъв конфликт  в този факт. „Въпросът беше повдигнат още, когато заех поста. Междувременно ми беше извършена отново проверка по сигнала, който нашумя, защото в края на сигнала имаше точно такова обвинение“, допълни зам.-министърът.

Светлана Боянова, е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения в земеделското министерство, свързани с евросредства. В него се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по ПРСР. Проверката е за дейността на заместник-министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция „Развитие на селските райони“.

Leave a Comment