Пет големи пожара изпепеляват гори и храсти в страната

пожарПет големи пожара до София, Хисар, Стара Загора, Кюстендил и Ямбол изпепеляват страната. Пожарникари от почти цяла България са включени по укротяването на огъня.

Пожарът край село Локорско, Софийско, вече е локализиран. Един човек, който се е намирал в гората, обхваната от огъня е спасен. Освен 15-те екипа на столичната противопожарна охрана, на помощ се е притекло и Министерството на отбраната. Общо 220 души огнеборци, военни и горски служители, участват в гасенето заедно с хеликоптер на МО. Военните са изпратили и три специални автомобила заедно с две модулни формирования за оказване на помощ при гасене на горски пожари.

В гасенето на огъня помагат 24 души доброволци от отряда на общината. На място има и местни хора. „Кметът на Войнеговци с група доброволци вече работят. Хората успяха да помогнат за това пожарът да се отдалечи от къщите”, съобщи пред „Фокус“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вече три часа гори смесената гора в местността „Воден камък“ край Хисар, Пловдивска област. По данни на горското стопанство са засегнати около 60 декара предимно борови дървета. В потушаването на огъня са се включили местните пожарникари, доброволци, както и частна фирма, която извършва дейности по канализацията. Те очакват помощ от службите по ППО на Карлово и Калояново.

Край село Еремия в Кюстендилска област е другият голям пожар, който се е разгърнал на широк фронт. Силният вятър в района благоприятства развитието на пожара. Опожарена е една плевня, предполага се, че огънят е засегнал и други стопански постройки. Изгоряла е и част от овощна градина. Пътят на огъня към къщите е пресечен. Работата по овладяването на пожара и неговото потушаване продължава.

Ямболският парк „Боровец“ също е в пламъци. Пожарът е започнал около 13.45 часа. В гасенето му участват 4 екипа  пожарникари, една група от Държавното горско стопанство „Тунджа“, а също и доброволци. И там силният вятър затруднява гасенето на огъня, който за кратко време е обхванал 75 декара площ, част от които са с черен бор и гидича, а други са затревени пространства. Догасителни дейности продължават.

В област Стара Загора пожарната обстановка остава силно усложнена. Вчера горя голям пожар в „Зайчева поляна“, а по обяд пламна пожар край село Змейово. 200 дка горски масиви са изпепелени при пожара там.

Противопожарните усилия са насочени и в момента за потушаването на запалени треви и храсти в старозагорските села Остра могила и Пъстрово. Локализиран е пожарът в северните покрайнини на Стара Загора, който обхвана 650 дка горски масиви, над 100 от тях – борова гора. До края на деня окончателно ще бъде потушено огнището край кв. „Трите чучура – Север”.

 

Leave a Comment