Има пазар – няма пазар! Производителите напуснаха „Метро 2“

Шест дни след откриването на малкото тържище с 10 маси, само един продавач предлага плодове и зеленчуци
празен пазар при Метро 2 - Пловдив

Днес жена от Скутаре бе единственият производител на пазара

Пазарът на производители при паркинга на „Метро 2“ в Пловдив се изнесе. Масите стоят, а продавачите ги няма. Само една жена от Скутаре чакаше клиенти пред подредените щайги с домати, капия, дини, краставици, патладжани… „Слабо вървят продажби тук“, оплака се Тонка Димитрова. Тя обясни, че идва за втори път – вторник и днес. И във вторник е била сама, днес също. Каза, че ще стои още малко и ще си тръгне, защото следобед сянката се измества и слънцето започва да напича зарзавата.

„Как да стоят хората тук – стоката се разваля! Трябва да се продаде бързо, а на този пазар продажбите са малки, не е като на тържището. Тук съм от 10.30 часа и за два часа съм продала 5-6 чувалчета с капия, две касетки домати и 4-5 дини.“ Тонка е решила рано сутрин към 5 часа да продава стоката си на тържището край Първенец, както всеки път, а след това, ако е останало нещо от нея, да пробва да го пласира на пазара в „Метро 2“ (на Околовръстното шосе). С нея говорим десетина минути и през това време идват две жени. Едната купува чувалче пипер, другата се колебае и накрая си тръгва с празни ръце.

Служителка от магазина обяснила тази сутрин на Тонка, че ще поиска от управата да премести пазарните маси така, че през целия ден да са на сянка. Според Тонка Димитрова това наистина ще е добре, но не липсата на сянка гони производителите от пазара, а незначителният оборот. „Ние произвеждаме, ние и продаваме. Не можем да наемем човек специално за пазара. Затова отиваме там, където имаме шанс по-бързо да се освободим от стоката, защото на полето работата ни чака“, обясни жената от Скутаре. Нейното семейство отглежда полски зеленчуци върху 33 декара.

Пазарът на производители при „Метро 2“ бе открит на 17 август от земеделския министър Димитър Греков и генералния директор на търговската компания Антон Кнайф. Търговските маси са осигурени от хипермаркета, а земеделските производители от региона не заплащат такси нито за тях, нито за паркиркинга. Въпреки привлекателните условия, малкото пазарче с 10-на маси не успя, поне засега, да задържи фермерите. При откриването Антон Кнайф обеща да не върне нито един производител, пожелал да подреди стоката си на паркинга на магазина. Министър Димитър Греков пък изрази надежда, че и другите хипермаркети ще последват примера на „Метро 2“ в Пловдив.

Търговският обект на немската верига е със слаба посещаемост, най-вече заради местоположението си. Той попада в територията на община „Марица“ и разчита предимно на жителите ѝ, както и на пловдивските търговци от квартал „Захарна фабрика“ в район „Северен“. При откриването на пазара, кметът на „Марица“ Димитър Иванов обеща още да осигури още трима биопроизводители при „Метро“. Но и от тях нямаше следа.

Още по темата: Хипермаркет подслони фермери – направи им безплатен пазар

 

Leave a Comment