Филмират епос за драматичното бягство от Беломорска Тракия преди 100 г. (видео)

„Армаган – долината на смъртта“ ще се снима край Ивайловград с участието на Калин Сърменов, Деян Донков, Радина Кърджилова и други

Армаган - филмЗапочват снимките на епичен исторически филм„Армаган – долината на смъртта“. Той ще разкаже за трагичното бягство на българите от Беломорска Тракия преди 100 години.

През есента на 1913 г. в Беломорска Тракия, слънцето на надеждата изгасва завинаги, разказва трейлърът. Стотици хиляди българи са прокудени от родните си места, а неуспелите да тръгнат са зверски избити. Деца, старци, жени и мъже са посечени от ятаганите на Енвер Паша и неговата войска. Вестта се разнася навсякъде и така хората кръщават мястото – Армаган – долината на смъртта. Керван от над 50 000 души се насочва към пределите на Стара България. Колцина от тях достигат до река Арда, но само шепа хора успяват да я пресекат.

100 години по-късно започва национална кампания за създаването на епичен филм за съдбата на тракийските бежанци. Това се казва в предварителния трейлър за филма „Армаган – долината на смъртта“, който вече се завъртя в мрежата. Проектът на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ – Хасково е по сценарий на Росица Караджова, със специалното участие на Калин Сърменов, Деян Донков, Радина Кърджилова, Деси Добрева, Август Попов, Симеон Владов, Деница Шопова, и много други. Режисьор на сагата за тракийци ще бъде Живко Ботев.

Нека всички заедно да направим нещо, което да запечата завинаги, тази тежка драма от историята на българският народ, се казва в трейлъра и се посочват начините, по които може да се подпомогне родолюбивото начинание.

Част от средствата за реализацията на проекта са събрани. Кампанията за допълването на бюджета продължава, съобщават от екипа на филма. На 9 септември започва преподготовката на продукцията. Най-вероятните дати на снимки ще са през месеците октомври и ноември, като ще се снима в събота и неделя.

Обръщаме се към всички, които желаят да се включат като статисти – доброволци, да заявят това в тракийските дружества по места. Снимките ще са в района на Ивайловград, уточняват от екипа на „Армаган – долината на смъртта“.

 

Leave a Comment