Държавните пасища ще се разпределят по 3 дка за овца и 10 дка за крава

Наемите ще се определят от лицензирани оценители и ще зависят от категорията на земята

Танчо КолевТанчо Колев, председател на Националната асоциация на млекопроэизводителите и преработвателите пред АгроПловдив.БГ

– Г-н Колев, вие присъствахте ли на срещата със зам.-министър Абазов по повод стопанисването на пасищата и мерите?

– Да, това е втората ни среща с г-н Абазов. За пръв път ние, животновъдите, поискахме държавните пасища и мери през 2007 г. Тогава г-н Абазов пак бе заместник-министър. Тогава обаче не постигнахме нищо и пашите и мерите бяха раздадени на хора, които не отглеждат животни. Те ги наеха от държавата и получаваха година ред европейски субсидии, а за нас – животновъдите, нямаше нищо. От 2014 г. обаче нещата ще се променят, като се промени Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ и се приеме Правилник.

– Колко декара са държавните пасища и мери?

– Не знам, но миналата година, когато имаше търгове за отдаването им под наем, бяха обявени 83 000 декара. От срещата с Бюрхан Абазов разбрахме, че министерството ще поиска от общините също да предоставят техните мери и пасища за животновъдния сектор. Ако общините се съгласят, земята ще се увеличи значително.

– Какви ще са наемите, които ще плащате на държавата след като няма да има търгове?

– Наемите ще се определят от лицензирани оценители, тъй като категориите на земите са различни.

– А как ще бъдат разпределени между вас, животновъдите, пасищата?

– По регламент за една овца се полагат 3 декара, а за крава – 10 декара. Ако земята е недостатъчна за всички налични животни, тогава ще се направят коригиращи коефициенти за различните области и всеки ще получи земя съобразно стадото си. Договорите ще са за 5 години. В случай, че някой животновъд съкрати броя на добитъка или направо затвори фермата си, пасищата, които ползва, ще му се намалят или направо ще му се отнемат и ще се разпределят към останалите фермери в района.

– Част от пасищата обаче са изоставени. Те как ще бъдат разпределени?

– Това е големият проблем. Някои земи са недопустими за подпомагане, защото са обрасли с храсти и дървета. Те трябва да бъдат разчистени. Това хем струва пари, хем първоначално този животновъд, който ги е взел, няма да получава европейско плащане на декар. Не знам как ще се реши този въпрос, тепърва ще обмисляме начини.

Leave a Comment