Полицията попадна на образцово отглеждан канабис в Мало Конаре

баба сред канабиса

В Пиринско канабисът допълва пенсията на доста хора

Фабрика за марихуана разкри полицията в землището на пазарджишкото село Мало Конаре, съобщи МВР.

Полицаи и представители на прокуратурата са посетили вчера оранжерията с размери 50/85 м (4.250 дка) в селото и установили, че в нея расте грижливо отглеждан канабис. Растението било в отлично състояние, с осигурено напояване и проветряване.

В хале, пригодено и използвано за обработка и сушене на канабиса, са открити машини за надробяване и рамки за сушене на растителната маса. От контейнерите на машините и от самите рамки са иззети полусухи листа с общо тегло 152,1 кг., които са били в процес на обработка.

При извършените полеви тестове тази листна маса, както и пробите от растенията в оранжерията, реагират на марихуана.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Цената на килограм от добрата стара „Мери Джейн“, както е известна в Европа  марихуаната, върви на дребно между 13 000 и 15 000 лв., показват данните на полицията. Тези високи цени обаче са за вносната трева от сорта „Холандец“, която се гледа предимно в нелегални оранжерии в страната. Родната стока е наполовина по-евтина. Грам българско производство се търгува между 5 и 10 лв., като от него се правят 2-3 цигари. „Холандецът“ струва между 25 и 30 лв. за грам.

Преследваното от закона производство на канабис е най-силно развито в Пиринския край. Там тревата расте дори пред кметствата и е поминак за доста пенсионери. Стоката, ако се уварди от полицията, се разпространява у нас и в Гърция. „Фермерите“ оставят и за себе си малко продукция, с която си свиват цигари в тъжните дни.
 

Leave a Comment