Тръгва хайка за ловци на дребен дивеч, оборудвани със свирки

на ловИзпълнителната агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч, предупредиха от Министерството на земеделието и храните. Хайката ще е за ловци, които използват електрически звуковъпроизвеждащи устройства и изкуствени източници на светлина. В ловните форуми често се срещат оферти за закупуване на подобни джаджи, които привличат дивеча. Там обаче най-често стана дума за звуци на ранени животни – например заек, които привличат хищници, разрешени за отстрел. Проблемът е, че се предлага и устройства, който примамват и летящия дивеч и които са забранени.

Ловците ще бъдат проверявани също така и за употребата на алкохол преди и по време на ловните излети.

В проверките, които ще се извършват от горски инспектори на ИАГ и регионалните дирекции по горите, активно ще се включат и представители на ловно-рибарските сдружения и природозащитните организации.

Във връзка с пожароопасния сезон и високите летни температури, всички ловци се призовават да бъдат отговорни, особено внимателни и да спазват правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създадат условия за възникване на горски пожари.

Leave a Comment