Велосипедисти масово се движат извън правила – 20 лева глоба

колоездач

Броят на велосипедистите в градовете расте, а безопасността на движение намалява

Велосипедистите масово нарушават правилата, които трябва да спазват при движение – карат в насрещното платно, минават на червено, не са се оборудвали със светлоотразители. От КАТ установяват, че почти всеки втори на колело се движи както му харесва, а не според Закона за движение по пътищата, койжо важи и за тях. Само в столицата 95 колоездача са глобени с фишове за по 20 лева, пише в. „Монитор“.

На колоездачите също е забранено да карат, когато са пили. Ако пътните полицаи установят промили в кръвта на водача на немоторното превозно средство, той ще бъде санкциониран пак с 20 лева. Велосипедистите трябва да се движат и със светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, както и да са сигурни, че колелетата им са изправни. Важно е да знаят, че могат да се движат само по велоалеите и по пътното платно. Тротоарите са забранени, освен ако колоездачите не са деца до 12-годишна възраст.

Така изнесените данни показват, че произшествията с участието на колоездачи са се увеличили с близо 40% в сравнение със същия период на миналата година. Много от инцидентите са по вина на велосипедистите.

Leave a Comment