8 компании са акумулирали над 66% от публичните инвестиции

В последните две години над 2600 дружества са прекратили съществуването си

За първите 6 месеца 8 компании са акумулирали над 66.1% от стойността на всички договори по обществени поръчки. А за

Димчо Михалевски

Димчо Михалевски

над 4000 малки фирми са   разпределени едва 3.1% от сумите. Това заяви по БНР Димчо Михалевски – зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България.

„Опитахме се да направим един анализ – защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, специално на публичните инвестиции. Защото всяка година се планират над 5 млрд., а реалното изпълнение е между 3 и 3,5 млрд. лв. Основните причини се оказаха в няколко посоки – над 2600 фирми за последните 2 години са прекратили своето съществуване; огромната вълна на обжалване на обществените поръчки, която силно забавя скоростта на изпълнение на проектите. Оказа се, че една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, които после започват да ги преразпределят, което не е приемливо условие и което води до такива негативи, на които всички сме свидетели за неразплащане към подизпълнителите“, заяви Михайлевски. Според него най-същественият проблем е, че фирмите са започнали масово да губят своите права по изпълнение на проекти първа и втора категория съгласно ЗУТ. Атова силно е намалило конкурентната среда. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, смята той. Депутатът предположи, че огромна част от фирмите вече трудно могат да бъдат възстановени.

Винаги бихме подкрепили мерки, които биха подобрили конкуренцията, да има повече прозрачност, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ. Той обаче изтъкна, че по време на такава безпрецедентна криза няма как да не изчезнат много фирми. По думите му за друга част от изпадналите през последните години фирми е имало чисто административни пречки. За големите фирми, които взимат най-големите поръчки, Ненков подчерта, че те не са нито на ГЕРБ, нито пък ГЕРБ ги е създала. „Това са фирми, които с годините са натрупали своя икономически и финансов ресурс“, обясни Ненков.

Между 60 и 65% ог средствата за капиталови инвестиции еднат от Европа, което е драматично според Димчо Михалевски. „Трябва внимателно да планираме оперативните програми, да ги насочим наистина към полезни дейности и да се опитаме, подобрявайки икономическата среда, да увеличим скоростта на икономиката, постъпленията в бюджета и тяхното разходване“, изброи депутатът.

 

Leave a Comment