Две златни билки – лофант и бъзак

BASF

Има доста билки у нас, които се берат по това време. Ние ще напишем за две, които са изключително ценни. Набавите ли си сега от техните плодове и листа, няма да се наложи да посещавате джипита и аптеки докато ги ползвате. Първата – бъзакът, се среща навсякъде. Среща се и се подминава. То е едно буйно растение, за което човек би си помислил, че непотребен и упорит плевел. Е, не е така. Лофантът пък е по-полезен и от женшена. Благодарение на него пчеларите вадят годишно още една реколта мед, ако са си го засадили, разбира се.

Време е да се оберат плодчетата на черния бъз, да се изсушат или направят на сироп

Точно е време да оберем черните плодчета на бъзака – онзи огромен бурен из полето, на който само посветените в билкарството обръщат специално внимание. Когато става въпрос за бъзака – храстът наричан още наричан още черен бъз и бъзлян и бъзляк, все се цитира Петър Димков. Тъй като написаното от него е много образно, ще го препишем и ние.

“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка“, разказва прочутият ни билкар. „Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията… Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея… Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията… И не я остави, докато не я прегриза и умъртви…Оттогава е и моят интерес към черния бъз… Това е едно чудно растение… Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава… А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние…”

бъзак

Черен бъз, бъзак

Бъзакът е тревисто многогодишно растение, вид бъз, с дълго, пълзящо, силно разклонено коренище. Не бива да се бърка с бъза, който е дърво, достигащо 7 метра и което цъфти през май и юни, а плодчетата му са увиснали на дръжка надолу! Бълзякът расте до 1-2 m височина и е  храстообразен. Листата са срещуположно разположени, нечифтоперести. Цъфти юли-август, цветът е  бял, а плодът прилича на боровинка – сферичен, 5-6 mm в диаметър, тъмносин до черновиолетов, сочен, с 3 миниатюрни костилки. Плодчетата са изправени, не висят надолу.

Цветовете съдържат незначително количиство етерично масло, циногенен гликозид и захари; плодовете – антоцианови багрилни вещества, захари, валерианова, ябълчна и винена киселина, дъбилни вещества, смоли, пектин, витамин С и др. В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен. В корените се съдържат дъбилни вещества и танини. Има диуретично, антимикробно и потогонно действие.

За медицински цели се използват корените (отвара) и плодовете (студен извлек). Коренът се използва при ужилвания (чрез втриване) и при бъбречни заболявания (чрез отвара). При трудно уриниране и за изпотяване се прави запарка от цветовете. Гъст екстракт от плодовете – при безапетитие, анемия, отпадналост и местно втриване върху кожата при ухапване от насекоми, при хемороиди и ревматизъм.

Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода. На сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СИРОП ОТ ПЛОДА

Плод­че­та­та трябва да са доб­ре уз­ре­ли, за да има­т ле­чеб­ни свой­ства. След ка­то се на­бе­ре, се из­ми­ва и се сла­га в бур­ка­ни, ка­то се ре­ду­ва еди­н ред бъ­зак, еди­н ред за­хар и та­ка до­ка­то се на­пъл­ни до го­ре (В някои рецепти захарта се заменя с мед.) След то­ва се из­нася на място, къ­де­то има слън­це, за да мо­же да фер­мен­ти­ра. След две сед­ми­ци се зат­варя и се сла­га в хла­дил­ни­ка. Мо­же да се нап­равят 2, 3 или 4 бур­ка­на, но по­не два са необ­хо­ди­ми, за да стиг­нат до дру­га­та го­ди­на. Взе­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не всяка сут­рин.

Хем медоносен, хем лечебен – лофант
Лофант

Лофант

Лофант (Lophanthus Anisatus Benth) е многогодишно, силно студоустойчиво, сухо устойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво, силно ароматично и не на последно място – притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства растение. Достига до един-два метра височина и цъфти активно почти три месеца.

По своите лечебни свойства не отстъпва много на женшена. Лофантът принадлежи към семейство устоцветни Laminae (Labiatae) и е култивирано растение. Най-широко е разпространено в Китай, Япония, САЩ, Канада и др.

Учените – фитотерапевти уверяват, че няма такова заболяване, при което лечебните свойства лофанта да не помагат. Растението лофант действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата. Той понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби.

В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.

ЕДИН ПЧЕЛАР ЗА ЛОФАНТА:

У нас има два вида лофант – най-разпространения у нас е лилавия, другият е по-непознат – белия“, пише във форум Евгени Филимонов. „Имам ги и двата вида и мога да кажа, че лилавият е с повече съцветия, но по-дребни и цъфти по-докъсно от белия. В момента белият ми е прецъфтял и събирам семената от него, докато лилавият още цъфти и се посещава добре от пчелите.

Белият е малко по-рехав, но с доста огромни съцветия, другия е малко по-гъст, с повече разклонения. Но се посещават и двата много добре от пчелите.

Семената са толкова дребни, че най-добре е да се сложат в солница и така да се поръсват върху подложката за правене на разсад, иначе стават много на гъсто и трудно после се пикират. Общо взето както при доматите, така се процедира и при лофанта. Разхвърляш семената, отгоре лекичко с рохкава пръст, например в началото на април, или в парник още през март, поливаш и те доста бързо покълват. Като дръпнат около 15 см, се пикират по едно коренче в чашка пластмасова за единична употреба- 200 гр. , 2 лв са 100 чашки. Не е такава играчка, става бързо, но си купете хубава земя. И когато укрепне разсадът, направо го садете с пръстта от чашката на постоянното място. Но преди това обработете почвата добре и надълбоко, за да може да се развие по-добре кореновата система на растението.

Аз съм ги насадил пред кошерите, хем е красиво, хем пчелите имат страхотна полза от него, казват че има и анти акар действие аромата на лофанта, хем за чай стават листата му, хем и ако в преварката на ракията сложите малко листа, ще останете очаровани от странния аромат после. Като прецъфти, това е в края на септември или началото на октомври, в зависимост от района, режете стеблата на 10 см от земята и напролет тръгват още по-нагъсто. Лофанта е многогодишно растение – до 15 г.“

 

 
 

23 Comments

 1. Николай казва:

  Прoдавам семена и чай(изсушен) от билката на Пчеларя, Красотата и Дълголетието – Лофант.Тази билка е с силен медоносен и лековит характер, придаващ приятен, запомнящ се аромат на меда. Вие отглеждате пчели и искате да им подпомогнете пашата, засадете им Лофан, непретенциозно растение към почва и климатични условия с постоянно отделяне на нектар и прашец (от май до първа слана), без полагане на специални или допълнителни грижи . Като място на засяване са идеални изоставени ливади, покрай огради или просто разполагате със свободна неизползваема площ земя в близост до пчелина. Цените ИЗГОДНИ С ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО.За допълнителни въпроси и подробна информация и поръчки моля обадете се по телефона на 0883 407 847 или 0895 713 013. Семената са придружени с подробна инструкция за отглеждане (от-до). Цена за семена 10гр-8лв.; 20гр-15лв.; 30гр-20лв.;40гр-25лв.; 50гр-30лв.; 100гр-50лв.; 500гр-180лв.; 1кг-300лв.
  Цена за опаковка от чай 100гр-5лв. 300гр-14лв.; 500гр-20лв.; 1кг-40лв. Изпращам в цялата страна чрез Еконт с наложен платеж. Изпращам пратките в рамките на деня.На следващия ден пратката е при вас.Точност ,коректност и качество.

 2. stefan donchev казва:

  много хора се интересуват за лофанта, някъде четох че няма нищо доказано ,ще бъде добре ако някой го употребява да пише как се чувства и има ли подобрения

  с уважение : ст. дончев

 3. stefan donchev казва:

  много хора се интересуват за лофанта, някъде четох че няма нищо доказано ,ще бъде добре ако някой го употребява да пише как се чувства и има ли подобрения

  с уважение : ст. дончев

 4. stefan donchev казва:

  много хора се интересуват за лофанта, някъде четох че няма нищо доказано ,ще бъде добре ако някой го употребява да пише как се чувства и има ли подобрения

  с уважение : ст. дончев

 5. stefan donchev казва:

  много хора се интересуват за лофанта, някъде четох че няма нищо доказано ,ще бъде добре ако някой го употребява да пише как се чувства и има ли подобрения

  с уважение : ст. дончев

 6. stefan donchev казва:

  много хора се интересуват за лофанта, някъде четох че няма нищо доказано ,ще бъде добре ако някой го употребява да пише как се чувства и има ли подобрения

  с уважение : ст. дончев

 7. 0888 323 554 казва:

  Продавам нарязан изсушен стрък
  от билка Лофант (листа и цвят).
  Нето 100 грама (плик с размер 25 см./20 см./5 см.), цена 5 лева.

 8. Лидия казва:

  Моля, ка да се снабдя със семена на лофант?

 9. Рени казва:

  Предлагам домашно приготвен бъзов сироп. Направен от плодовете на тревистия бъз.Сиропът е студен извлек, без термична обработка. Няма стабилизатори. Тел.:0887 215 569

 10. petar казва:

  Az sashto jelaya da si zakupya semena ot lofant.Tel mi e o78522603.G-n Stoyanov ako ne Vi zatrudnyavam chuknete mi,az shte Vi se obadya.

 11. Янка казва:

  Здравейте, бих желала да си закупя семе от лофанта. Откъде мога да си закупя и на каква цена?

  • Камелия Тасева казва:

   Здравейте, аз също искам да си закупя семена от това разстение. Не знам защо са ме поставили в „отговор“

  • СТОЯНОВ казва:

   Мога да ви доставя малко семена,1-2 лева,достатъчни за около 100 бр.растения.

   • янка казва:

    Здравейте, ще ви бъда благодарна ако ми изпратите семената,

   • Камелия Тасева казва:

    Благодаря Ви Г-н Стоянов, за връзка имам скайп адрес mely.pirinska и тел 0896 756698. Ще Ви бъда благодарна

   • Янка казва:

    Благодаря Ви г-н Стоянов ще се радвам, ако ги получа на този адрес: гр.Сунгурларе, ул.“Г.Димитров“ 21 Янка Рачева, ще Ви изпратя парите с пощенски запис

   • Лидия казва:

    Здравейте! Може ли да Ви помоля за малко семена на лофант?

   • lozko казва:

    blagodarq vi predvaritelno–kak da si platq za semena ot lofanta

   • Диана Иванова казва:

    Здравейте, може ли да ми изпратите малко семена от лофант (до София). Може ли направо да се посеят напролет или по-добре с разсад?
    Поздрави
    Диана Иванова

 12. radostina казва:

  zdraveite,iskam da popitm,znaete li kade se izkypyvat listata ot lifant?

 13. Камелия Тасева казва:

  Здравейте,
  С интерес прочетох всичко и си направих сок от бъзак, но още не е готов. Заинтригува ме и написаното за билката ЛАФЕНТ. Но откъде да се снабдя със семена?
  Камелия Тасева, Кюстендил

 14. мария казва:

  черен бъз и бъзак са две различни растения.

Leave a Comment


9 − = седем