Огън не лови театъра: 23 пиеси в „Сцена на кръстопът“

Есенният фестивал се открива на 10 септември

Сцена на кръстопът в ПловдивОгън не лови изкуството на театъра, доказват организаторите на 17-то издание на „Сцена на кръстопът“. 23 пиеси ще бъдат изиграни в Пловдив по време на Есенния театрален фестивал, въпреки опожарената сцена на пловдивския Драматичен театър. Той ще бъде открит на 10 септември от 19 часа в залата на Дома на културата „Борис Христов” с  премиерата на спектакъла „Възвишение”. Целият екип на пловдивската трупа е впрегнат да възстанови представлението и декора, за да отговори на очакванията на публиката си.

Другото премиерно заглавие в програмата на фестивала е „Речта на селския крал” от Румен Леонидов – копродукция на Сатиричния театър и ДКТ „Иван Димов”-Хасково. Ще се насладим на таланта на Диян Мачев на 12 септември от 19.30 ч. в Камерната зала на Драмата.

Представления на НТ „Иван Вазов”, Младежки театър, МГТ „Зад Канала”, театър „Българска армия”, театрална работилница „Сфумато”, Театър 199, театър „София”, Сатиричния театър, учебния театър на НАТФИЗ, ДКТ „Иван Димов”-Хасково, театрите от Плевен и Стара Загора са селектирани в програмата на 17-тата „Сцена”.

Ще има и три международните гостувания благодарение на главния спонсор козметична компания „Роза Импекс”. Под тепетата  идва Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на река Днепър със спектакъла „Дните отлитат с вятъра”, Театрална къща-Прага с „Другата смърт на Жана Д`Арк” и Мало театро-Будапеща с представлението„Зебра”.

Две вечери са посветени на музиката и театъра – на 16 септември е спектакълът „Едит Пиаф” на Мария-Елена Инфантино и Георги Славчев, а на 23 – празникът е с изпълненията на Мая Новоселска и Антони Дончев. И двете събития са на Камерната сцена на Драматичния театър.

Богата съпътстваща програма ще зарадва гостите на фестивала. Пред общината ще бъдат експонирани уникални театрални плакати, които са част от предварителната селекция на Седмото международно триенале на сценичния плакат.  На традиционната открита сцена пред театъра ще гледаме представления на театър „Трио”. На пиратския кораб от спектакъла „Островът на съкровищата” ще има демонстрации на учениците от специалност „Грим и перуки” в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Ще има ревю на ренесансови костюми. В двора на театъра ще се играе спектакълът „Ла” на Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ.  Уъркшоп ще води актьорът Валентин Танев.

Мотото на тазгодишната „Сцена” е „Театъра: Хоризонта”.

 

 
 

Leave a Comment