Реколтата от десертно грозде е отлична, но пазарът е проблемен

Средните добиви от декар са 800-1000 кг, обяви директорът на Института по лозарство и винарство Иван Пачев
черно грозде

Реколтата на грозде е отлична, пазарът е слаб

Между 800 и 1000 килограма от декар средно прибират собствениците на десертни сортове грозде тази година. Реколтата е с 20-30% по-висока спрямо 2012 г., съобщи директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен Иван Пачев, цитиран от пресцентъра на Селскостопанска академия.

Тази година се очаква добра реколта от грозде, с отлично качество и със захарност над 25%. Общо за страната продукцията се очаква да достигне около 250 – 260 хиляди тона.

По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли, и топлото време през август. Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата.

Открит ден на виненото и десертното грозде ще се проведе на 28 август, сряда, в Института по лозарство и винарство в Плевен. В програмата е предвидено представяне на сортове грозде, селекция на Института по лозарство и винарство – Плевен. Ще бъдат коментирани и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде. Предвидена е и дегустация на грозде и вино.

Още по темата: Микробуси от Букурещ товарят гроздето на Брестовица

Лозари очакват виненото грозде да се купува на 0.40-0.60 лв.

Leave a Comment