Заявления за застраховане на плодове и зеленчуци се подават 16 септември

градушкаОт 22 август до 16 септември производителите на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии. Те трябва да подадат заявления в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на юридическото лице. .

Помощта цели да насърчи малките и средни предприятия да застраховат селскостопанската продукция срещу неблагоприятни метеорологични условия. Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, срещу загуби, причинени от градушка, проливен дъжд, наводнение, буря или осланяване.

Фондът компенсира 80% от застрахователната премия в случаите, когато застраховката покрива само загуби, причинени от природни бедствия, които унищожават над 30% от средната годишна продукция на производителя за последните три години. Съфинансирането от страна на ДФЗ е в размер на 50% от застрахователната премия, ако в полицата е посочено, че застраховката покрива природни бедствия и загуби, причинени от други климатични събития.

 

 

Leave a Comment