Явор Гечев: Ще помогнем на малките производители и ще ограничим монополите

10 милиарда лева са влезли в земеделието, а БВП не се е повишил, недоумява зам.-министърът

Малките земеделски производители са сред най-важните приоритети на аграрното министерство. „Трябва да им се помогне

Явор Гечев в машина

Явор Гечев откри 21-я агропанаир в Добрич

на тях, а монополите малко да се ограничат.“ Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който откри 21-ото изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич.

Изостаналите отрасли като зеленчукопроизводство, животновъдство, етерично-маслени култури, билкарство и пчеларство са в центъра на внимание на ведомството.

„Имаме цяла подпрограма за малките производители, които да имат достъп до бюджета и опростени схеми за кандидатстване, за да не се „бият“ с големите“, заяви Гечев. Той каза, че няма да противопоставя дребни на големи и различните отрасли, но целта е да се осигури по-голяма заетост в малките населени места. Гечев съобщи, че по данни на министерството 10 млрд. лв. са влезли в българското селско стопанство, но брутният вътрешен продукт не се е покачил.

„Сега се залага на интегриран подход, който трябва да докара ефективност по различните програми. Не е въпросът просто да се усвояват средства, а да има ефект от тях“, посочи зам.-министърът.

През септември ще се направят първите драфтове, а до Нова година цялата програма за развитие на селските райони ще е готова и първите приеми ще бъдат направени през май. Сроковете са определени, така че да могат да се използват пълноценно старите програми.

Два милиарда евро е финансирането, което се очаква от ЕС, като към него се прибавя и държавното дофинансиране.

Leave a Comment