Министър Греков на лозе, където 105 г. не е падала градушка

Лозарите трябва да се радват, реколтата е чудесна, каза земеделският шеф и стартира гроздобера
10 млн. кг. винено грозде ще се изнесе от италиански, румънски и гръцки търговци
димитър Греков бере грозде

Министърът с чепка Каберне фран

„Лозарите трябва да се радват“, каза днес при старта на гроздобера край лозовите масиви на винарска изба „Юстина“ земеделският министър проф. Димитър Греков. По данни на ведомството реколтата ще е с 30-40% по-добивна от миналогодишната. Качеството на гроздето е с прекрасно съчетание на захари, багрила и киселинност. Внос не заплашва производителите, но пък се очаква те да продадат на търговци от Гърция, Италия и Румъния около 10 милиона килограма. Освен това производителите на десертно грозде ще получат национална помощ по програмата  de minimis, което е било решено на последния УС на ДФ „Земеделие“, информира министърът. Следващата седмица българска делегация ще посети Китай, където има голям интерес към българско вино.

Лозето на винарската изба се оказа в поле, оградено от планински била. Председателят на Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия“ Константин Маджаров обясни, че тук от 105 години не е падала градушка. „Мястото е невероятно, защото от него се издигат топли потоци въздух, които заедно със защитата от околните била на

празник край лозето на Юстина

Лозето на „Юстина“ бе почетено от стотина гости

Родопите, карат градоносните облаци да се изваляват като дъжд.“

Протестиращи лозари от Брестовица или други лозарски села и градове нямаше нито в Устина, нито при 5-годишното лозе на вила „Юстина“. Вместо недоволни групи, детска трупа в народни носии изнесе програма при старта на гроздобера. Собственикът на вилата и лозята Милко Цветков, който се оказа рожденик, благодари на „момичетата и момчетата“, които са отгледали лозето. Беритбата започна със сорта Каберне фран. В празника се включиха председателят на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, председателят на Националната лозаро-винарската камара (НЛВК) Пламен Моллов, областният управител Венцислав Каймаканов, депутати от БСП и ДПС. Бившият областен управител Здравко Димитров (ГЕРБ) се присъедини към него по-късно.

Пламен Моллов съобщи, че от няколко години италиански търговци са сред най-сериозните купувачи на български винени сортове. „Лозарите от Италия изкорениха старите си насаждения, за да получат пари от ЕС, и докато встъпят в плододаване новите им лозя, купуват хубаво и евтино грозде от България“, обясни той. Те предпочитали да товарят в хладилни камиони продукция от Карнобат и Търговище. Румънските търговци изкупували грозде около Дунав, но някои от тях пристигали чак до Брестовица. Гръцките търговци пък разчитали на реколтата около Петрич и Сандански.

Председателят на НЛВК посочи, че българските лозари няма как да се възползват от европейските средства придеца танцуват на поляна изкореняване на стари лозя, защото насажденията им „нямат история“ – тоест не са регистрирани по надлежния ред и приходите от тях не се отчитат. Ако излязат на светло, ще им е необходима минимум 3-годишна легална биография, за да могат да се възпозват от европейското финансиране при изкореняване. Моллов каза, че в огромната си част българските лозя са стари, а новозасадените са едва 10%.

Leave a Comment