Уорън Бъфет – мъдрецът милиардер – днес става на 83 г.

Американецът ще дари на фондация 80% от богатството си, защото обича децата си

Уорън Бъфет днес има рожден ден – става на 83 г. Американецът със скандинавска и естонска кръв е най-интересният Уорън Бъфетмилиардер на света. Той е човекът, с когото можете да обядвате, ако сте спечелили годишното наддаване. През 2012 г. късметлията, с който Бъфет сподели трапезата си, плати почти 3.5 милиона долара за тази чест. Парите естествено отидоха за благотворителност.

Бъфет, чието състояние се оценява на над 44  милиарда долара, живее от 50 години в старата си къща в Омаха. По този повод той се шегува, че не е достатъчно богат, за да се премести в Манхатън.

Ими три, вече поотраснали деца, които нямат дипломи – двама сина и дъщеря. Големият Хауърд помага на баща си в бизнеса, Питър е композитор, а Сузи се занимава с благотворителност. Самият Уорън има две дипломи – за бизнес администрация и за икономика – магистърска степен, които не цени. „Дори не знам къде са“, казва той. По-ценен му е документът получен от завършен курс в школата на Дейл Карнеги. По това време бъдещият милиардер имал проблем с говоренето пред много хора, затова записал курса, за който платил 100 долара. Дипломата от него виси окачена в рамка в кабинета му. Съветът му е, когато решите да учите нещо, каквото и да е, да сте си отговорили предварително на въпроса „Това ще с какво ще ме обогати?“

Уорън Бъфет няма да завещае милиардите на децата или на внуците си- това е отдавна известно. Той е завещал 80% от богатството си на благотворителната фондация на Мелинда и Бил Гейтс. В биографичната си книга бившият президент на „Крайслер“ Ли Якока споменава, че когато попитал Уорън не обича ли децата си, отговорът бил безкрайно прост. „Точно защото ги обичам няма да им завещая богатството си.“ Според Бъфет притежаването на толкова много пари приспива завинаги волята, желанието да твориш и да се бориш. Убива сладкия вкус на победата и горчивото познание на загубата. А това той не иска да причини на най-близките си.

Бъфет пръв предложи на американския президент Барак Обама да обложи богатите хора с по-висок данък. И тъй като това не се случи, той увеличи благотворителните си изяви.

Ако изброим компаниите, в които „Бъркшир Хатауей“ (чиито собственик и главен директор е Бъфет) притежава акции, със сигурност ще пропуснем огромна част от тях, а с известните ще запълним поне десетина реда. Затова ще ги спестим. Достатъчно е да знаем, че Уорън притежава големи пакети акции в най-перспективните дружества по света. А също и че неговата компания има най-много акции във „Вашингтон поуст“, а миналата година закупи 63 регионални вестника в САЩ. Впрочем, милиардерът не обича интернет и електронното вестникарство. В кабинета му няма компютър, по който да следи поне движението на акциите. Всеки ден личният му секретар носи справка за борсовите котировки от предишния ден, изписана върху един лист.

През миналата година лекари откриха, че Бъфет има начален стадий на рак на простатата. Така че ако днес пиете вино, вдигнете наздравица на Уорън – най-големият благотворител на света, мъдрецът, който се е справил с важното умение да управлява парите, а не те него.

Leave a Comment