Пловдивчани се струпаха на опашки за „Сцена на кръстопът“

продажба на билети за "Сцена на кръстопът"„Сцена на кръстопът“  се очаква с нетърпение в Пловдив. Това показаха хората, които образуваха опашки пред билетните каси за фестивала до сградата на общината. Сред най-търсените билети са тези за премиерата на Пловдивския драматичен театър „Възвишение“. С нея ще бъде открит театралният маратон, който започва на 10 септември в 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

„Възвишение“ е по едноименния роман на Милен Русков и ни връща в годините на подготовката на Априлското въстание. Главни герои са двама приятели на Димитър Общи, които участват в Арабаконашкия обир. Те са разбойници-революционери, които влизат освободителната идея първо несериозно, а после вдъхновено. „Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така“, споделя авторът на книгата. Сюжетът е режисиран от Иван Добчев. Постановката бе изправена пред страшното препятствие на огъня на 22 август, когато изгоря сцената на пловдивската Драма. Но трупата продължи с репетициите.

Общо 23 пиеси ще се изиграят на 17-я театрален фестивал. Осем от най-любимите столични театри ще гастролират в Пловдив със свои представления заедно с трупи от цялата страна. Ще гостуват и Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на река Днепър със спектакъла „Дните отлитат с вятъра”, Театрална къща – Прага с „Другата смърт на Жана Д`Арк” и Мало театро-Будапеща с представлението„Зебра”.

 

Leave a Comment