НАП да претърсва и разпитва, предлага МФ

Това ще се случва със заповед на главния данъчен директор и след одобрение на съда
Симеон Дянков

Симеон Дянков

Разпити, огледи, претърсвания и изземания ще могат да извършват данъчните, ако се въведат промени в Данъчно-процесуалния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Те са предложени от Министерството на финансите (МФ), а двата законопроекта са достъпни на електронната страница на ведомството.

За да се прилагат полицейските практики от данъчните инспектори, ще е необходима изрична заповед за всеки конкретен случай, издадена от изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Те ще се подчиняват и на съдебен контрол. Съдът трябва да одобри протокола за неотложни действия, преди те да бъдат приложени.

С цел да се гарантират правата на задължените лица, данъчното разследване ще може да се упражнява само ако се възпрепятства или пречи на провеждането на производствата по установяване на данъчни и осигурителни задължения или са налице данни за укриване на факти и обстоятелства от значение за производствата.

Събраните от органите по приходите на НАП доказателства ще могат да се използват при разследване на престъпления, свързани с данъчни измами, изпиране на пари и подкуп на местни и чуждестранни длъжностни лица, които оказват изключително негативно отражение както върху държавния бюджет, така и върху обществото и икономиката като цяло, се казва в официалното съобщение.

Очакваният ефект от предлаганите промени е освен превенция на престъпленията срещу данъчната и финансовата система, а и събиране в най-кратки срокове на доказателства, които могат да бъдат използвани от органите на досъдебното производство и намаляване на времето за провеждане на наказателното производство чрез използване на специализираните знания на органите по приходите.

Leave a Comment